Ziua Eroilor

ziua eroilor

De Ziua Înălţării Domnului (mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere) celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătoreşte anul acesta la 25 mai.

În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostaşi căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari şi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 – care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

Un rol important în omagierea Eroilor căzuţi la datorie l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război” (înfiinţată în 1919) şi transformată ulterior, în 1927, în Societatea „Cultul Eroilor”. Datorită acestei organizaţii, aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria, în anul 1923 a fost inaugurat Mormântul Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit „Aşezământul Naţional Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasă, manifestată inclusiv prin construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative în aproape toate localităţile ţării.

Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative a menţinut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălţării Domnului.

La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege, conform căreia Ziua Înălţării Domnului a fost declarată ‘Ziua Eroilor’, pentru a omagia jertfa celor căzuţi în luptă pentru libertatea şi independenţa poporului român.

Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului, drept sărbătoare naţională a poporului român. (Text si foto: Agerpres)