Zilele Maramureşului, eveniment consacrat tradiţiilor, muzicii şi gastronomiei populare

Zilele Maramuresului-02

Cea de a doua ediţie a evenimentului cultural „Zilele Maramureşului”, organizat de Consiliul Judeţean Maramureş, este dedicat promovării artei tradiţionale, folclorului autentic şi gastronomiei ţărăneşti, a precizat miercuri, 4 mai, purtătorul de cuvânt al CJ Maramureş, Dana Gagniuc Buzura.
„Zilele Maramureşului este un eveniment special gândit pentru a promova tradiţiile şi valorile autentice specifice satului, gastronomia populară mai puţin cunoscută, dar şi o apropiere de oraş a acestor obiceiuri care fac parte din patrimoniul nostru. Încercăm să aducem în mijlocul orăşenilor, pentru trei zile, aspecte din lumea satului care pot fi admirate doar la televizor şi în anumite sărbători de peste an. Toate întâmplările muzical-culturale vor fi însoţite de multă voie bună, de spectacole inedite, atât pe scenă cât şi pe stradă, în locuri neconvenţionale”, a spus Dana Gagniuc Buzura.

Prima zi a evenimentului este consacrată expoziţiei foto-etnografice ‘Costumul Popular’, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, care va fi urmată de vernisajul expoziţiei Muzeului Jimbolia — ‘Aspecte din viaţa şvabilor’.

De asemenea, simpozionul  ştiinţific ‘Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România’, organizat de Muzeul Satului Baia Mare, are ca invitaţi cadre universitare, muzeografi şi etnologi de la Muzeul Satului din Bucureşti şi din Baia Mare. Evenimentul va fi urmat de o proiecţie de filme documentare despre Maramureş, găzduit de Bastionul Măcelarilor Baia Mare.

Zilele Maramuresului-01

În prima parte a zilei de vineri, în atelierele de creaţie de la Bastionul Măcelarilor Baia Mare se va desfăşura acţiunea „Am primit-dăm mai departe” — ateliere de cusut şi pictură pe material textil. Activităţile fac parte din proiectul AFCN — „Recuperarea modelelor străbune — din sertarele muzeului, de la bunici la strănepoţi”.

„În a doua zi, publicul va fi invitat să participe la o nouă ediţie a Festivalului Dacilor Liberi, la Atelierele de creaţie a studenţilor ASCOR Baia Mare, demonstraţiile de gătit susţinute de Niculai Tand, expoziţiile de produse ale producătorilor tradiţionali din judeţ, târgul de minerale, expoziţia de costume populare şi obiecte tradiţionale la demonstraţiile de gătit tradiţional, degustări de produse tradiţionale şi de vin, expoziţii organizate de primăriile din Coltău, Cicârlău, Leordina, Groşii Țibleşlui şi Remetea Chioarului. Iubitorii de muzică populară vor putea asista spre seară la un spectacol de muzică populară a unor artişti din Maramureş şi judeţele limitrofe, la o paradă a portului popular, dar şi o paradă de modă a creaţiilor Doinei Levintza, inspirată din costumul popular românesc”, a mai spus Dana Gagniuc Buzura.

Concertele de muzică populară vor fi susţinute Ansamblul Folcloric Naţional ‘Transilvania’ care-i va avea ca invitaţi pe Paula Seling, Angela Buciu, Dumitru Fărcaş, Florentina şi Petre Giurgi şi pe Marius Ciprian Pop.

„Zilele Maramureşului” vor avea loc între 6 şi 8 mai. (Text: Agerpres, Foto: vinsieu.ro, muzeubaiamare.ro)