Zambila strugure

zambila strugure

Genul Muscari, desemnând plante ornamentale de grădină, face parte din familia Liliaceae şi este originar din Asia Mică, Asia Centrală şi Europa Meridională.

Denumirea genului face referire la mirosul de mosc pe care îl degajă florile unora dintre specii. În România, i se spune ”zambila strugure”, datorită faptului că inflorescenţa se aseamănă atât cu o zambilă, cât şi cu un strugure întors invers.

Genul Muscari cuprinde circa 50 de specii, cele mai frecvent întâlnite fiind Muscari armeniacum Mill., Muscari aestivale Bak., Muscari botryoides Mill. şi Muscari comosum Mill., notează prof. dr. Florin Toma în volumul ”Floricultură şi Artă florală”.

Muscari armeniacum înfloreşte în lunile martie-aprilie. Are tija florală cilindrică, lungă de 15-20 cm, iar florile sunt asemănătoare celor de zambile, dar de dimensiuni mai mici, colorate cel mai adesea în albastru de diferite nuanţe, dar se întâlnesc şi soiuri cu flori albe sau roz.

Muscari aestivale înfloreşte mai târziu, în lunile iunie-iulie, aşa cum reiese şi din denumire, de altfel, având tija florală de 20-30 cm şi florile de culoare galben.

zambila strugure-01

Muscari botryoides este specia cea mai întâlnită în decorul parcurilor şi al grădinilor şi are florile mai mari decât la celelalte specii, de culoare albastru sau violet, discret parfumate. Înfloreşte în lunile aprilie-mai.

Muscari comosum înfloreşte în iunie-iulie, are tija florală uşor mai înaltă, putând ajunge până la 35 cm, iar florile sunt mari, verzi-gălbui la baza inflorescenţei şi albastru la mijlocul şi în vârful acesteia.

Muscari este o plantă perenă, ce poate creşte pe orice tip de sol, cu condiţia ca acesta să nu fie prea umed şi să fie bine drenat. Plantarea bulbilor se face toamna, în lunile septembrie-octombrie. Este o plantă nepretenţioasă, se dezvoltă bine atât în plin soare cât şi în semi-umbră, fiind rareori atacată de boli sau dăunători.

Zambila strugure este folosită îndeosebi pentru decorul de primăvară al parcurilor şi grădinilor, fiind folosită, singură sau asociată cu alte bulboase, în petele florale, în arabescuri, borduri, stâncării, platbande sau peluzele de iarbă. Datorită coloritului intens, atrage polenizatorii.

zambila strugure-02

În cazul în care se preferă asocierea cu alte plante, trebuie ţinut cont de faptul că planta nu este prea înaltă, prin urmare ar fi recomandată alături de plante ce ating o înălţime similară. În ceea ce priveşte cromatica, însă, Muscari se armonizează foarte bine cu alte plante intens colorate.

Muscari poate fi plantat şi în ghivece, fiind folosit pentru decorarea balcoanelor şi a teraselor, iar speciile cu tulpinile florale mai lungi sunt folosite şi ca flori tăiate, care pot fi păstrate multă vreme în apă. (Text: Agerpres, Foto: pixabay.com, 99roots.com)