Zahărul, inamicul numărul 1 al dinţilor

dulciuri

Nutriţia adecvată şi dieta potrivită joacă un rol esenţial în asigurarea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor, zahărul, natural sau procesat, fiind inamicul numărul 1 al dinţilor şi principala cauză a producerii cariilor, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, alimentele lipicioase – caramele, bomboane – nu pot fi dizolvate rapid de salivă şi prezenţa lor prelungită pe suprafaţa dinţilor este cariogenă.

Lygia Alexandrescu atrage atenţia asupra faptului că alimente care aparent sunt inofensive – chipsuri, clătite, cozonac – sunt de asemenea reţinute pe suprafaţa dinţilor pe o perioadă lungă de timp şi într-un final se transformă în glucide sau zaharuri care cauzează caria dentară.

Nutriţionistul spune că este obligatorie pentru prevenirea formării cariilor clătirea (dacă periajul nu este posibil) imediată după consumul acestui tip de alimente.

De asemenea, guma de mestecat fără zahăr poate fi utilizată pentru curăţarea superficială a dinţilor datorită faptului că ea stimulează secreţia de salivă şi reglează pH-ul cavităţii bucale, însă dezavantajul major al acesteia este prezenţa în compoziţia sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sănătate.

„În general, cei mai mari consumatori de dulciuri sunt copiii şi, de aceea, pe perioada dezvoltării danturii, aceştia trebuie să consume carbohidraţi complecşi şi mai ales naturali, cum ar fi fructele proaspete. Fructele stimulează musculatura facială şi ajută la curăţarea cavităţii bucale”, afirmă Lygia Alexandrescu.

În opinia sa, dietele foarte drastice pot afecta sănătatea dinţilor, după cum relevă studii clinice recente.

„În această categorie intră dietele «de luni dimineaţă» sau dietele în care se consumă un singur tip de aliment pe zi sau dietele fade. Persoanele care se înfometează practic au tendinţa de a-şi limita drastic aportul de proteine, vitamine şi minerale, în special calciu, vitamina D şi vitamina B12, substanţe importante pentru sistemul dentar. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru slăbire secretă cantităţi mai mici de salivă şi deci se creează un mediu acid mai puternic şi astfel este favorizată formarea cariilor”, explică medicul.

Vitaminele din alimente sau din suplimente, împreună cu o igienă orală riguroasă, pot ajuta la scăderea incidenţei cariei dentare, a respiraţiei neplăcut mirositoare şi a patologiei gingiilor, mai spune aceasta.

Totodată, vitaminele de tipul vitaminei C şi a coenzimei Q10 au acţiune antioxidantă şi protejează mai ales gingiile împotriva degenerării celulare, stimulează formarea de colagen (proteină fibroasă a ţesutului viu) şi favorizează refacerea.

Curăţarea limbii este şi ea foarte importantă, pentru că ajută la îndepărtarea mirosului neplăcut al respiraţiei, principala cauză a acestui miros neplăcut fiind prezenţa depozitelor de bacterii de pe suprafaţa ei, arată Lygia Alexandrescu.

„Majoritatea problemelor dentare apar din cauza lipsei unei igiene orale corespunzătoare, a fumatului, precum şi a consumului de băuturi colorate dulci şi carbogazoase. Diversele afecţiuni dentare netratate corespunzător şi la timp pot conduce la cancer oral. Aşadar, cu puţină conştienţă şi cu puţină cunoaştere a importanţei igienei şi nutriţiei dentare se pot evita durerea şi boala dentară şi mai ales se poate menţine fără mare efort mult râvnitul zâmbet strălucitor”, susţine nutriţionistul. (Text: Agerpres, Foto: chic2simple.com)