Yom Kippur, ziua în care în Israel nu mai circulă maşinile

Yom Kippur1

Timp de douăzeci şi patru de ore în fiecare an, nicio maşină nu mai iese pe drum în tot Israelul, la sărbătoarea Yom Kippur, cunoscută şi sub numele de Ziua Ispăşirii – zi sfântă a anului pentru poporul evreu.

Şi nu este vorba doar de maşini. Toate avioanele, trenurile şi toate mijloacele de transport public se opresc din mişcare. La radio nu se mai difuzează muzică, televiziunile îşi încetează programul şi toate magazinele şi întreprinderile rămân închise. Pentru o zi, Israelul seamănă cu o scenă dintr-un film post-apocaliptic.

Yom Kippur2

De-a lungul ţării, poluarea aerului scade enorm, cu 99% – în unele locuri dispar aproape total emisiile de oxid de azot, un poluant predominant în emisiile vehiculelor cu motor. Aerul miroase bine, vizibilitatea devine mai bună şi absenţa vuietului îndepărtat al traficului este confortabilă.

Yom Kippur3

Locuitorii profită de această zi, ieşind la plimbare de-a lungul străzilor goale ale oraşelor. Unii scot biciclete, patinele cu rotile sau skateboard-urile. Scăderea dramatică a poluării de Yom Kippur arată cât de poluat este aerul în restul anului.

Nu există o interdicţie expresă de a conduce de Yom Kippur, însă toţi cetăţenii se abţin de la condus, deoarece ar fi împotriva tradiţiei. De fapt, condusul este incredibil de periculos în această zi, deoarece mulţi copii şi familii vor circula cu bicicleta pe drumurile principale din Israel.

Yom Kippur4

În timpul Yom Kippur, cei mai credincioşi evrei petrec în totală abstinenţă – se abţin de la mâncare şi de la băutură, începând de la apusul soarelui până la următorul apus de soare. Se interzic, de asemenea, toate plăcerile fizice, activităţile sexuale, purtatul de pantofi de piele, spălatul oricărei părţi a corpului, inclusiv periajul dinţilor, sau aplicarea cosmeticelor.

Yom Kippur5

Aceste restricţii nu sunt puse în aplicare prin lege, dar ele sunt universal respectate în timpul Yom Kippur, cu excepţia serviciilor de urgenţă sau atunci când apare o ameninţare pentru viaţă sau sănătate.

O vizită în Israel în timpul Yom Kippur poate fi o experienţă suprarealistă, dar atunci când o ţară întreagă nu mai funcţionează, consecinţele pot fe cumplite. Mâncatul în oraş în timpul Yom Kippur poate fi dificil, din cauză că toată ţara este în post negru. Hotelurile funcţionează cu un personal aproape scheletic şi toate serviciile de agrement, cum ar fi sălile de sport şi întreţinere fizică, vor fi închise.

Yom Kippur6

Prin urmare, este foarte puţin probabil că vor exista alimente proaspete sau servicii alimentare obişnuite. Unele hoteluri organizează un bufet limitat de alimente simple, pre-pregătite pentru oaspeţii care doresc, dar dacă nu locuiesc în hotel, este puţin probabil că le vor permite să mănânce în restaurantul lor.

Yom Kippur7

Totuşi, nu e atât de rău cum pare. De fapt, mulţi turişti vizitează Israelul în această perioadă de suferinţă, participând la adunări ale credincioşilor sau la rugăciunile speciale. În 2015, Yom Kippur se va sărbători pe 22 septembrie, iar în 2016 pe 11 octombrie. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: imgur.com, reddit.com, tlvspot.com, telavivrooftop.blogspot.in)