Yemen: o ţară frumoasă, dar (acum) imposibil de vizitat

Yemen

La 22 mai, Republica Yemen sărbătoreşte ziua naţională, Ziua Unificării. La această dată, în 1990, Republică Arabă Yemen (RAY sau Yemenul de Nord) s-a unit cu Republica Democrată Populară Yemen (PDRY sau Yemenul de Sud).

Având o suprafaţă de 528.000 kmp şi o populaţie de 25.535.086 de locuitori conform estimărilor World Population Review din 2015, Republica Yemen este situată în sudul Peninsulei Arabe şi se învecinează la Nord cu Arabia Saudită, la Est cu Oman şi Marea Arabiei, la Sud se află Golful Aden, iar la Vest Marea Roşie.

Potrivit MAE, teritoriul Yemenului a fost locuit în antichitate de triburi arabe, fiind considerat placa turnantă a comerţului ţărilor din bazinul Mediteranei cu India şi China. În secolul VI d.Hr. a fost ocupat, pe rând, de Abisinia şi Persia, iar în anul 631, a fost încorporat în Califatul arab. Din secolul al XVI-lea, cu intermitenţe, Yemenul s-a aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman. În 1839, oraşul Aden din sudul ţării a fost ocupat de britanici, Marea Britanie impunându-şi protectoratul în 1882, influenţa sa devenind astfel preponderentă în această zonă.

După prăbuşirea Imperiului Otoman, partea de nord s-a proclamat, la 30 octombrie 1918, stat independent, condus de o monarhie teocratică, cu structuri feudale. În septembrie 1962, printr-o lovitură militară, monarhia a fost răsturnată şi a fost proclamată Republica Arabă Yemen. În august 1967, Marea Britanie a început retragerea trupelor sale din Yemenul de Sud, la 30 noiembrie 1967 fiind proclamată Republica Democrată Populară Yemen.

În perioada scurtă a existenţei celor două state yemenite independente, între acestea au izbucnit dese conflicte militare, la frontierele comune, care au fost aplanate de Liga Statelor Arabe. La 22 mai 1990, s-a decis unificarea celor două state, sub denumirea de Republica Yemen, cu capitala la Sana’a. Situaţia internă a rămas fragilă, agravată fiind de starea economică dificilă, iar noul stat unificat s-a caracterizat printr-o continuă instabilitate politică şi economică.

Instabilitatea puterii guvernamentale şi-a spus cuvântul în toamna anului 2014, când rebelii Houthi au pătruns în Sana’a şi au preluat puterea în capitală. În martie 2015, preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, s-a retras din calea rebelilor în oraşul-port din sudul ţării, Aden. Potrivit informaţiilor prezentate de ONU la 19 mai 2015, violenţele din Yemen s-au soldat cu moartea a aproximativ 1.850 de persoane şi 500.000 de refugiaţi.

Potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), care citează serviciile de sănătate din Yemen, numărul răniţilor a ajuns la 7.394 şi cel al morţilor este de 1.850. Adrian Edwards, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a indicat că numărul persoanelor strămutate din martie este estimat la peste 545.000.

Capitala ţării este Sana’a, oraş localizat la o altitudine de 2.300 de metri. Metropola nu face parte dintr-un guvernorat, ci formează unitatea administrativă distinctă Amanat Al-Asemah. Sana’a este unul din cele mai vechi oraşe locuite constant din lume.

Vechiul oraş, care face parte din patrimoniul UNESCO, este definit de caracteristici arhitecturale unice, evidenţiate în special de clădirile cu mai multe etaje, stilizate cu forme geometrice.

Aden, al doilea cel mai mare oraş al ţării, menţionat, din cele mai vechi timpuri, ca şi port important la golful ce-i poartă numele, reprezintă un punct de legătură important dintre Marea Roşie şi Marea Arabică. (Text: Agerpres, Foto: planetescape.pl, Video: youtube.com)