Walt Disney, geniu al filmului animat

walt-disney

Producătorul, desenatorul şi regizorul Walter Elias ”Walt” Disney, un adevărat pionier în domeniul filmului de animaţie, câştigător a 22 de premii Oscar, s-a născut la 5 decembrie 1901, la Chicago, Illinois.

Și-a petrecut copilăria în Marceline, Missouri, unde a descoperit pasiunea pentru desenat. Întors, cu familia, în Chicago, a urmat cursurile Liceului McKinley, unde a excelat la orele de desen şi fotografie.

Walt Disney a studiat o perioadă la Kansas City Art Institute, înainte de a încerca să se înroleze voluntar în armată, imediat după intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. A fost refuzat, pentru că nu avea decât 16 ani, dar s-a alăturat Crucii Roşii şi a activat în Franţa, ca şofer de ambulanţă.

În 1919, se întoarce în Kansas, unde intenţiona să înceapă o carieră de jurnalist. La scurt timp, însă, fratele său Roy îl ajută să se angajeze la studioul Pesmen-Rubin, unde îl întâlneşte pe cunoscutul caricaturist Ubbe Eert Iwwerks.

Se angajează la compania de publicitate Kansas City Film, regizând reclame animate şi experimentând diverse tehnici cu camera de filmat. Convins că şi-a descoperit vocaţia, Walt Disney se hotărăşte să îşi deschidă o afacere bazată de desene animate, primul său angajat fiind Fred Harman, fost coleg la compania publicitară.

mickey_mouse

Cei doi realizează seria de desene animate Laugh-O-Grams, care, odată proiectate la cinematografele din Kansas, devin extrem de populare. Ia naştere studioul Disney, care produce o nouă serie animată numită ”Alice in Cartoonland”. Întreprinderea lui Disney nu are însă succesul scontat, astfel încât, în 1923, studioul îşi închide porţile.

Fără a se lăsa descurajat, Walt, împreună cu fratele său Roy şi cu mai vechea cunoştinţă Iwwerks se mută la Hollywood, unde pune bazele Studioului Fraţii Disney. Aici continuă proiectul Alice, în paralel dând naştere unor alte personaje animate, precum Oswald the Lucky Rabbit. În 1925, la studio este angajată artista Lillian Bounds, cu care, peste nu mult timp, Walt se căsătoreşte.

Primul personaj emblematic pentru filmele Disney a apărut în 1928, purtând numele Mickey Mouse. Acesta figura în două scurt-metraje mute, ”Plane Crazy” şi ”The Gallopin Gaucho”. Pe moment, interesul pentru ele a fost scăzut, dar situaţia avea să se schimbe radical odată cu cel de-al treilea film, Steamboat Willie. De data aceasta, producţia avea şi coloană sonoră, vocea simpaticului şoricel fiind chiar cea a lui Walt.

Succesul a fost unul considerabil, fapt care l-a determinat pe Walt Disney să creeze, în 1929, ”Silly Symphonies”, prilej cu care publicul a făcut cunoştinţă cu Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy şi Pluto. Filmul animat ”Flowers and Trees” a fost primul produs color, obţinând, de altfel, un premiu Oscar. În 1933, pelicula ”The Three Little Pigs”, însoţită de melodia ”Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”, au devenit adevărate hituri în întreaga Americă de Nord, conform www.biography.com.

Data de 21 decembrie 1937 este una de referinţă pentru iubitorii desenelor animate, atunci fiind proiectat, în premieră, la Los Angeles, ”Snow White and the Seven Dwarfs”. Pelicula a avut un succes colosal, atât la casa de bilete, cât şi la critici, obţinând nu mai puţin de opt Premii Oscar. Au urmat filme precum ”Pinocchio” (1940), ”Dumbo” (1941) şi ”Bambi” (1942), pentru ca anii ’50 să însemne lansarea unor noi capodopere marca ”Disney: Treasure Island” (1950), ”Alice in Wonderland” (1951), ”Sleeping Beauty” (1959), ”101 Dalmatians” (1961).

Un proiect deosebit al lui Disney a fost filmul ”Mary Poppins” (1964), în care scenele de actorie erau amestecate cu secvenţe animate.

Numele Disney este strâns legat şi de ceea ce înseamnă parcurile de distracţii tematice, primul fiind inaugurat la 17 iulie 1955, în California, cu denumirea Disneyland. În prezent, potrivit aboutdisneyparks.com/about/around-the-world, există parcuri Disney în Paris, Tokyo, Hong Kong, Shanghai, Florida.

Pentru activitatea sa cinematografică, Walt Disney a primit 59 de nominalizări la Oscar, câştigând 22. A fost nominalizat de trei ori la Globurile de Aur, fără să câştige vreunul. Din patru nominalizări la Premiile Emmy, a câştigat o dată. Câteva dintre filmele sale sunt păstrate în Registrul Naţional de Film din SUA.

A murit la 15 decembrie 1966, din cauza unui cancer la plămâni, urmare a faptului că a fost un fumător înrăit încă din adolescenţă. Creatorul lui Mickey Mouse şi al celebrului parc Disneyland a influenţat arta mondială prin imaginaţie, spirit de inovaţie şi optimism. (Text: Agerpres, Foto: orlandosentinel.com, en.wikipedia.org, Video: youtube.com)