Vreme de primăvară până pe 14 februarie

soarele-iarna

Regimul termic va deveni unul ridicat în următoarele două săptămâni în majoritatea regiunilor, cu excepţia unor scurte intervale când se vor semnala precipitaţii atât sub formă de ploaie, cât şi de ninsoare, mai ales în zona montană, spre finalul primei săptămâni de prognoză şi, ulterior, după data de 8 februarie, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 1 – 14 februarie, publicată luni.

În Banat, luna februarie va debuta cu o vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată şi vor fi temperaturi maxime, în medie, de până la 14 — 16 grade. În data de 4 februarie, valorile termice vor scădea accentuat şi vor ajunge la medii apropiate de cele normale, de 5 — 6 grade Celsius. Ulterior acestei date, vremea se va încălzi din nou, astfel încât, la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, se vor înregistra valori medii diurne de 12 — 14 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, maximele termice, deşi în uşoară scădere de la o zi la alta, vor caracteriza în continuare o vreme caldă pentru această perioadă. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între un grad şi 4 grade şi doar pe 5 şi 6 februarie vor fi uşor negative. În zilele de 1 şi 3 februarie vor fi ploi slabe, iar pe 4 februarie precipitaţiile se vor semnala local şi pot fi mixte. Începând cu data de 8 februarie va creşte, din nou, probabilitatea ca temporar să plouă slab.

În Crişana, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal la început de februarie, cu medii ale maximelor diurne în creştere, de la 6 — 7 grade, în prima zi, spre 12 — 14 grade, pe 2 şi 3 februarie. În data de 4 februarie, temperaturile vor scădea accentuat şi se vor apropia de mediile climatologice ale perioadei, după care vremea se va încălzi din nou, astfel încât, pe 7 şi 8 februarie vor fi temperaturi diurne de 11 — 13 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, maximele termice vor scădea uşor, dar vremea se va menţine caldă pentru această perioada. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, până la 4 grade şi doar pe 5 şi 6 februarie vor fi uşor negative. În zilele de 1 şi 3 februarie vor fi ploi slabe, iar pe 4 februarie precipitaţiile se vor semnala local şi vor fi mixte. Începând cu data de 8 februarie va creşte, din nou, probabilitatea ca temporar să plouă slab.

În Transilvania, luna februarie va debuta cu o vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, mai ales în zilele de 2 şi 3 februarie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge 11 — 12 grade. În perioada 4 — 5 februarie, valorile termice vor scădea accentuat şi vor ajunge la medii apropiate de normele perioadei, de aproximativ 4 grade Celsius. Apoi, vremea se va încălzi din nou, astfel încât, la finalul primei săptămâni de prognoză, se vor înregistra medii ale temperaturilor diurne de aproximativ 10 grade. Pe parcursul următoarei săptămâni, deşi vor marca o scădere uşoară şi treptată, maximele termice vor fi în continuare mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile minime vor avea valori medii de până la două grade Celsius, în primele nopţi, iar în restul intervalului vor fi, în general, negative, până la—6 grade, pe 6 şi 7 februarie. În zilele de 1 şi 3 februarie vor fi precipitaţii slabe, predominant ploi, iar pe 4 februarie acestea vor fi moderate cantitativ şi mai ales sub formă de ninsoare. Începând cu data de 9 februarie va creşte, din nou, probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor slabe, îndeosebi sub formă de ploaie.

În Maramureş, la începutul intervalului de prognoză, valorile termice, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, vor marca o creştere semnificativă, până la o medie regională de 10 grade a temperaturilor maxime şi de 3 grade a temperaturilor minime, pe data de 3 februarie. Ulterior, va avea loc o scădere a regimului termic, în medie cu aproximativ 6 grade, iar între 6 şi 10 februarie, vremea va redeveni mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă. Astfel, mediile temperaturilor maxime vor fi de 10 grade, iar minimele termice se vor situa în jurul valorii de zero grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variaţii semnificative ale temperaturilor nocturne, în timp ce valorile diurne se vor situa, în general, în jurul unei medii regionale de 7 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în prima zi a lunii februarie, precum şi în jurul datelor de 3 şi 4 februarie, dar şi în cea de-a doua săptămână de prognoză, începând cu data de 8 februarie.

În Moldova, în primele zile ale intervalului de prognoză, regimul termic va fi în creştere, până la valori medii de aproximativ 13 grade ale temperaturilor maxime şi de 3 grade ale celor minime. Ulterior, temperaturile vor scădea, spre o valoare medie diurnă de aproximativ 8 grade, dar între 6 şi 10 februarie se prognozează un nou interval cu vreme mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă. Astfel, în medie, temperaturile maxime se vor situa în jurul a 9 grade, iar cele minime vor fi de aproximativ zero grade, în medie, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor mai avea loc variaţii semnificative ale temperaturii aerului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în prima zi a lunii februarie, precum şi în jurul datelor de 3 şi 4 februarie, dar şi în cea de-a doua săptămână de prognoza, începând cu data de 8 februarie.

La nivelul Dobrogei, vremea se va încălzi accentuat în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât media temperaturilor maxime va creşte spre 15 grade pe data de 3 februarie, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorii de 6 grade. Între 4 şi 7 februarie, se va înregistra o scădere a valorilor termice, de aproximativ 8 grade la valorile diurne şi de aproximativ 6 grade la cele nocturne, dar apoi regimul termic va marca o nouă creştere. După 8 februarie, temperatura aerului nu va mai avea variaţii importante, urmând a se menţine în jurul unei medii regionale de 10 grade, ziua, şi de 4 grade, noaptea, până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a lunii februarie, dar mai ales în jurul datelor de 4 şi 5 februarie, când acestea pot fi mai importante cantitativ, precum şi în intervalul 11 — 13 februarie.

În Muntenia, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea se va încălzi accentuat, iar media valorilor termice diurne va atinge 17 grade, în timp ce media temperaturilor nocturne se va situa în jurul valorii de 4 grade. În intervalul 4 — 5 februarie se va consemna o scădere semnificativă a temperaturii aerului, de 7 — 9 grade, dar începând din data de 6 februarie vremea se va încălzi din nou. Cea de-a doua săptămână de prognoză nu va aduce modificări importante în ceea ce priveşte regimul termic, astfel încât se vor înregistra, în medie, maxime de 10 — 11 grade şi minime de aproximativ două grade Celsius. De asemenea, se vor semnala precipitaţii, cu o probabilitate mai mare, pe 4 şi 5 februarie şi, din nou, după data de 8 februarie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ în intervalul 11 — 13 februarie.

În Oltenia, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că pe 2 şi 3 februarie, media valorilor termice diurne va atinge 16 — 17 grade, iar a celor nocturne va fi de 5 grade. Pe data de 4 februarie se va consemna o scădere de aproximativ 8 grade a temperaturilor, pentru ca apoi, până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, să se remarce o tendinţă de creştere uşoară. După data de 8 februarie, temperatura aerului nu va mai avea variaţii importante, urmând a se menţine în jurul unei valori medii regionale de 9 grade a temperaturilor maxime şi de două grade a celor minime. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere pe 4 — 5 februarie şi, din nou, în intervalul 9 — 14 februarie.

La munte, luna februarie va debuta cu valori diurne apropiate de normele climatologice ale perioadei, dar în zilele de 2 şi 3, vremea va deveni caldă, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 6 — 8 grade. În perioada 4 — 5 februarie valorile termice vor marca o scădere şi vor ajunge la medii diurne de—2 grade Celsius. Vremea se va încălzi uşor, după acea dată, astfel încât, până la sfârşitul intervalului de prognoză, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse, în medie, între două şi 4 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative şi vor coborî până la medii de—8 grade, pe data de 5 februarie. În prima zi a intervalului, va ninge pe arii relativ extinse, iar în cursul zilei de 3 februarie vor fi mai ales ploi, la nivel local. Ulterior, în jurul datei de 4 februarie, va creşte probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales ninsori, moderate cantitativ. Totodată, după data de 8 februarie, temporar, se vor semnala din nou precipitaţii slabe, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Text: Agerpres, Foto: trilulilu.ro)