Vreme caldă în următoarele două săptămâni, instabilitate atmosferică în intervalul 10-14 august

vara-mare

Următoarele două săptămâni se vor caracteriza, din punct meteorologic, printr-un regim termic în general cald, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la 30 – 33 de grade în zona Munteniei şi a Olteniei, dar şi instabilitate atmosferică accentuată în intervalul 10 – 14 august, conform prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 8 – 21 august, publicată luni.

În Banat, în primele trei zile ale intervalului vremea se va încălzi treptat, iar maximele diurne vor creşte, în medie, de la 27 de grade, până la 31 de grade pe data de 10 august. Apoi vremea se va răci, iar în intervalul 11-13 august media regională va coborî spre 22…23 de grade. Ulterior temperatura aerului va creşte uşor, iar în intervalul 15-21 august media valorilor diurne va fi de 28…30 de grade. Temperaturile nocturne se vor menţine în jurul a 15…16 grade pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi doar între 12 şi 14 august vor avea valori mai scăzute, de 11…13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 10 şi 12 august, iar după această dată doar cu totul izolat şi trecător mai sunt posibile ploi slabe.

În Crişana, vremea va fi în încălzire uşoară de la o zi la alta la începutul intervalului de prognoză, astfel încât, pe 10 august, se vor atinge valori maxime de 29…30 de grade, în medie. Apoi vremea se va răci, iar pe 11 — 12 august media temperaturilor diurne va scădea spre 22 de grade. După această dată, un nou proces de încălzire va determina creşterea regimului termic, spre valori de 28-29 de grade, mediate la scara întregii regiuni, în intervalul 15-21 august. Temperaturile nocturne vor fi de 14 — 16 grade între 8 şi 11 august, dar în intervalul 12-14 august vor scădea spre o medie regională de 11…12 grade. În week-end vor creşte uşor şi în a doua săptămână se vor situa în jurul unei valori medii de aproximativ 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 12 şi 14 august, când vor fi averse pe arii extinse şi izolat se vor cumula cantităţi de apă mai importante. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecătoare şi slabe cantitativ va fi redusă.

În Transilvania, în primele zile ale prognozei regimul termic va fi în creştere treptată, spre o medie a temperaturilor maxime de 29 de grade pe data de 10 august. Ulterior, vremea se va răci şi pe 12 şi 13 august media valorilor diurne nu va mai depăşi 21…22 de grade. Evoluţia ulterioară va fi caracterizată de o încălzire a vremii, concretizată, în intervalul 15 — 21 august, prin temperaturi maxime de 26…27 de grade, în medie, ce vor caracteriza o vreme apropiată de normalul termic al perioadei. Regimul termic nocturn se va menţine relativ constant, la valori medii de 14…15 grade în prima parte a intervalului şi de aproximativ 12 grade între 15 şi 21 august. Valori nocturne uşor mai scăzute, spre o medie regională de 10…11 grade, se vor consemna doar în datele de 13,14 şi 15 august. Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 11 şi 12 august, când se pot înregistra şi cantităţi de apă mai importante, iar în restul intervalului de prognoză probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va fi în general redusă.

În Maramureş, procesul de încălzire a vremii va fi caracteristic pentru primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât maximele diurne vor marca o creştere, de la 26 de grade în prima zi, până la 29 de grade pe 10 august, pentru ca apoi să scadă spre 21…22 de grade în intervalul 11 — 13 august. Spre week-end vremea se va încălzi din nou, iar a doua săptămână de prognoză va avea un regim termic relativ constant, cu temperaturi medii diurne de aproximativ 26…27 de grade. Minimele nocturne vor fi în creştere în prima parte a intervalului, spre aproximativ 15 grade pe 11 august, apoi vor scădea până la o valoare medie de 10 grade pe 13 august. După această dată, va avea loc o uşoară încălzire, iar în a doua săptămână de prognoză temperaturile nu vor mai avea variaţii importante şi se vor menţine relativ constante, la valori medii regionale de 12…14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 10 şi 12 august, când vor fi averse pe arii extinse, izolat mai însemnate cantitativ. Apoi, vremea se va ameliora şi doar trecător vor mai fi condiţii pentru ploi slabe, de scurtă durată.

În Moldova, în primele două zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în general în jurul normelor specifice acestei perioade din an, respectiv temperaturi medii diurne de 28 … 30 de grade şi nocturne de 15…16 grade. În data de 10 august va avea loc o uşoară încălzire, iar media temperaturilor maxime va urca spre 32 de grade, în timp ce media minimelor se va menţine la valori de 15…16 grade. Începând cu data de 11 august vremea se va răcori semnificativ, astfel că până sâmbătă, 13 august, se vor înregistra temperaturi sub cele climatologic specifice pentru a doua decadă a lunii august, media maximelor coborând de la o valoare de 30 de grade spre 24…25 de grade. Temperaturile nocturne vor scădea de la valori medii de 16 grade până spre 13…14 grade spre sfârşitul primei săptămâni. Ulterior, până la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile termice de la o zi la alta nu vor mai fi notabile şi se vor înregistra valori apropiate de norme, media maximelor fiind de 26…29 de grade, iar a minimelor de 14…15 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat pe 11 şi 12 august, când se vor semnala averse şi descărcări electrice, iar izolat se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. În celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată va fi redusă.

În Dobrogea, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic normal pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade şi ale celor minime de 18…20 de grade. O uşoară încălzire, spre o medie de 31…32 de grade a valorilor diurne, va avea loc în zilele de 10 şi 11 august, când şi minimele vor urca spre aproximativ 21 de grade. În intervalul 12 — 14 august vremea se va răcori, urmând ca valorile medii diurne să se situeze între 26 şi 28 de grade, iar cele minime nocturne să scadă spre 16…17 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative, urmând a se înregistra valori medii diurne de circa 28 de grade şi minime de 17…18 grade. Ploi pe arii restrânse, în general slabe cantitativ, sunt prognozate pentru datele de 12 şi 13 august, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată va fi redusă.

În Muntenia, în zilele de 8 şi 9 august vremea va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă a anului, urmând a se înregistra temperaturi diurne de 30-32 de grade şi minime de 16-18 grade, în medie. O uşoară încălzire, spre valori medii diurne de 33…35 de grade şi minime în jurul a 18 grade, va avea loc pe 10 şi 11 august. Dar în intervalul 12 — 14 august vremea se va răcori semnificativ, înregistrându-se valorii medii diurne de 26…28 de grade şi nocturne de la 18 grade, în data de 12 august, în scădere spre 14 grade, la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. La începutul celei de-a doua săptămâni va avea loc o uşoară creştere a temperaturilor medii diurne spre 30 de grade, valoare ce va caracteriza restul intervalului, fără variaţii semnificative, minimele urmând a se situa între 14 şi 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată pe 11 şi 12 august, când local vor fi averse, izolat posibil mai însemnate cantitativ. În rest, probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va fi foarte redusă.

În Oltenia, în primele zile ale intervalului vor fi temperaturi în general normale pentru această perioadă, media maximelor fiind de 29…30 de grade, iar a minimelor de 18…19 grade. În data de 10 august, valorile medii diurne vor creşte spre 32 de grade, pentru ca, apoi, vremea să se răcorească semnificativ, în data de 13 august urmând a se înregistra maxime termice de 25…26 de grade. Similar, temperaturile minime vor marca o scădere în intervalul 11-13 august de la valori medii de 18 grade spre valori de 13…14 grade. În zilele de 14 şi 15 august media temperaturilor maxime va creşte spre 28…29 de grade, iar ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variaţii semnificative, temperaturile diurne urmând a se situa în jurul valorii medii de 30 de grade. Temperaturile nocturne vor creşte uşor spre o medie de 15…16 grade în data de 15 august, menţinându-se până la sfârşitul celei de-a doua săptâmâni în jurul acestei valori. Pe 11 ş 12 august, la nivel local se vor semnala averse, posibil izolat mai însemnate cantitativ, iar în restul intervalului de prognoză, probabilitatea de apariţie a ploilor slabe, de scurtă durată, va fi foarte redusă.

La munte, în primele 3 zile ale intervalului, valorile de temperatură se vor situa în general în jurul celor normale climatologic, cu o medie diurnă regională de 18…20 de grade. Temperaturile minime vor fi, în medie, de 10…11 grade. În perioada 11-13 august regimul termic va marca o scădere semnificativă, iar maximele diurne vor scădea spre o medie de 14 grade în data de 13 august, când şi minimele nocturne vor coborî spre aproximativ 6 grade. În zilele următoare (14 şi 15 august) vremea se va încălzi uşor, iar în intervalul 16 — 21 august nu vor fi variaţii notabile, media temperaturilor diurne se va menţine în jurul a 18 grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de 9…10 grade. În prima săptămână de prognoză zilnic vor fi averse, dar pe 11-12 august acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi, punctiform, importante cantitativ. În cea de-a doua săptămână, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, vor fi doar pe suprafeţe restrânse.

Estimarea publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. (Text: Agerpres, Foto: quotesideas.com)