Vizitare nocturnă ghidată la Complexul Arheologic „Porolissum”

porolissum-01

Complexul Arheologic ”Porolissum”, unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România, va putea fi vizitat pe timp de noapte, cu ghidaj de specialitate, în seara zilei de 20 septembrie, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, în cadrul unui eveniment pe care organizatorii şi-l doresc încărcat de emoţie şi „magie”.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, Corina Bejinariu, începând cu acest an, graţie implementării unui proiect cu finanţare europeană, principalele obiective din cadrul Complexului Arheologic ”Porolissum”, Poarta Praetoria, amfiteatrul roman, clădirea comandamentului, vama romană şi aleile de acces beneficiază de iluminat ambiental, ceea ce permite vizitarea sitului arheologic şi pe timp de noapte.

porolissum-03

„Anul acesta, de Zilele Patrimoniului, am încercat să venim în întâmpinarea celor interesaţi cu un nou produs cultural, şi anume cu o vizită nocturnă ghidată la Complexul Arheologic de la Porolissum, întrucât este puţin cunoscut faptul că acest obiectiv este vizitabil şi noaptea, de anul acesta, în urma finalizării lucrărilor de amenajare şi de restaurare de infrastructură a proiectului european derulat de Consiliu Judeţean Sălaj. O astfel de oportunitate, cel puţin într-un complex arheologic, este foarte rar întâlnită la nivel naţional. Probabil, la ora actuală, niciun castru roman din România nu oferă această posibilitate”, a declarat marţi, 13 septembrie, Corina Bejinariu.

porolissum-04

Directorul muzeului din Zalău crede că o astfel de vizită va oferi o experienţă inedită chiar şi pentru care au vizitat deja complexul arheologic pe timp de zi.

„Categoric, impresia vizitării va fi pe măsură, pentru că Porolissum-ul poate fi văzut altfel ziua şi cu totul altfel noaptea. Noaptea nu vorbim doar de o vizitare de cunoaştere, noaptea vorbim de emoţie şi de altă imagine a ruinelor, încărcată de o magie pe care iluminatul ambiental o oferă complexului”, afirmă sursa citată.

În acelaşi context al Zilelor Patrimoniului, muzeul va oferi celor care nu pot ajunge la Porolissum, în curtea instituţiei, o proiecţie ce prezintă monumentele din Sălajului ameninţate cu dispariţia, într-o încercare de sensibilizare a opiniei publice privind importanţa conservării patrimoniului.

porolissum-02

„În paralel, pentru cei care nu pot să ajungă la Porolissum, în curtea muzeului vom realiza o proiecţie pe clădirea Colegiului Naţional Silvania, o proiecţie a monumentelor pierdute ale Sălajului, le-am spus noi. E o prezentare centrată pe ideea că nu este suficient să ne asumăm patrimoniul cultural la nivel declarativ, ci trebuie să şi facem ceva pentru patrimoniu şi primul lucru este să păstrăm şi să transmitem mai departe aceste valori. În ideea aceasta vom prezenta câteva din obiectivele care au căzut oarecum în uitare de-a lungul timpului sau chiar sunt pierdute iremediabil. Încercăm să sensibilizăm opinia publică privind importanţa conservării patrimoniului”, a adăugat Corina Bejinariu.

Rezervaţia arheologică Porolissum este unul dintre cele mai mari şi bine păstrate situri arheologice din România. Acest centru militar de graniţă a fost stabilit în anul 106, de împăratul roman Traian, pentru a apăra trecerea principală dinspre Munţii Carpaţi (Meseş) spre Dacia Porolissensis. După câteva zeci de ani, Porolissum a evoluat într-un important centru comercial, care facilita schimburile dintre romani şi barbari, continuând să prospere vreme de aproape un mileniu după retragerea romană din Dacia, din anul 271. (Text : Agerpres, Foto: turismzalau.ro)