Virusul Zika a ajuns şi în România

Zika

Ministerul Sănătăţii a primit luni, 11 iulie, confirmarea infectării cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani care s-a întors recent din Martinica, a anunţat purtătorul de cuvânt al MS, Laurenţiu Colintineanu.

„Ieri, Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea existenţei unui caz de infectare a unui cetăţean român cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie — începutul lunii iulie şi acolo s-a infectat cu virusul Zika. La o zi de la întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră uşoară, erupţii pe piept şi pe braţe. A fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’, apoi a fost externată având în vedere că simptomele nu mai erau prezente”, a declarat Colintineanu.

Potrivit acestuia, tânăra este în afara oricărui pericol, cazul fiind unul izolat, legat de călătoria pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului.

„Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul „Victor Babeş” şi au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât şi la Institutul „Cantacuzino”. Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potenţial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia şi rezultatul evident pozitiv al analizelor susţin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika. Virusul se transmite prin înţepătură de ţânţar şi vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există ţânţari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus”, a explicat purtătorul de cuvânt.

El a spus că există şi posibilitatea de transmitere a virusului prin relaţii sexuale, respectiv prin sânge, însă a precizat că acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Medicii i-au recomandat tinerei să aibă relaţii sexuale protejate cu partenerul de viaţă şi să evite înţepăturile de ţânţar în perioada următoare.

„Mai există şi recomandarea de a evita o sarcină în următoarele opt săptămâni, conform recomandărilor formulare de organizaţiile internaţionale. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim, mult mai degrabă persoanele care călătoresc în zonele de risc, cu precădere cele care intenţionează în viitorul apropiat să viziteze, de exemplu, Brazilia cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, sunt rugate să îşi monitorizeze starea de sănătate şi să consulte un medic dacă apar simptomele după o călătorie cu precădere în America Latină sau în alte zone din Africa”, a subliniat Laurenţiu Colintineanu.

Potrivit acestuia, ministerul a comunicat luni prin adrese oficiale şi „legături directe” cu Primăria Capitalei, primăriile sectoarelor 3 şi 6 despre necesitatea începerii unor acţiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarilor.

„În aceste sectoare, pentru că în sectorul trei se situează Spitalul ‘Victor Babeş’ iar domiciliul pacientei este în sectorul 6. Ieri seară am înţeles că a început deja acţiunea de tratare împotriva ţânţarilor de către Primăria Capitalei. Tânăra s-a prezentat la spital a doua zi după întoarcerea din Martinica”, a arătat purtătorul de cuvânt.

Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase şi consilier al ministrului Sănătăţii, a afirmat că evoluţia persoanelor infectate cu virusul Zika nu este severă de regulă.

Principala problemă legată de infecţia cu virusul Zika este faptul că pot să apară malformaţii congenitale, în special microcefalie, atunci când femeia însărcinată este infectată cu acest virus. Tabloul clinic seamănă cu al multor infecţii virale. Asta înseamnă febră, durere de cap, stare generală care poate fi alterată, apariţia de erupţii tegumentare, dureri de muşchi, de încheieturi, conjunctivite. Nu există un tratament specific dedicat antiviral împotriva virusului Zika. Tratamentul constă în repaus, odihnă, hidratare corespunzătoare şi medicaţie care să înlăture manifestările boli, că sunt febră sau dureri”, a explicat medicul infecţionist.

Potrivit unor recomandări ale ministerului, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

„Țânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt: utilizarea substanţelor antiţânţari (conform indicaţiei de pe eticheta lor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes, plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm”, susţin reprezentanţii MS.

Potrivit specialiştilor, utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

„Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc în astfel de regiuni, ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului”, mai recomandă MS.

Totodată, femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului ar trebui să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina.

Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenerele lor însărcinate sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika, ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni”, mai afirmă experţii.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere activă a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala, în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.(Text; Agerpres, Foto: nbcnews.com)