Ventisquero Colgante: Gheţarul Agăţat din Queulat

Ventisquero1

Ventisquero Colgante, sau Gheţarul Agăţat, este situat în Parcul Naţional Queulat din Chile şi este cea mai mare atracţie a parcului. Agăţat deasupra unei râpe formate din stâncă goală, el domină o vale formată de munţi acoperiţi de junglă şi, prin topire, alimentează un râu în partea de jos a văii.

Ventisquero2

Apa provenită din topirea gheţarului creează două cascade falnice, cade 600 de metri pe o lespede uriaşă înclinată, iar apoi curge pe dedesubt, având aspectul unui con de avalanşă permanentă. Când şuvoiul părăseşte secţiunea subterană, formează un mic lac – Laguna Témpanos – şi apoi, după circa 6 km, intră în Canalul Puyuhuapi.

Ventisquero3

Căderile de apă sunt vizibile pe tot parcursul anului, dar ca urmare a acumulărilor de la baza căderii, jumătate din cascadă poate fi acoperită de zăpadă şi gheaţă în timpul primăverii târzii sau a verii timpurii.

Ventisquero4

Ventisquero Colgante a fost descoperit în 1875, în timpul unei explorări conduse de căpitanul Enrique Simpson. Căpitanul a raportat că zăpada gheţarului era la doar 100 de metri de malul Canalului Puyuhuapi, unde şi-a acostat barca. Nu este foarte clar dacă el a văzut cascada şi dacă această cascadă era vizibilă în întregime.

Ventisquero5

După toate probabilităţile, nu era vizibilă. Cascada s-a creat mult mai târziu, după ce ghetarul s-a retras şi peretele de stâncă a devenit vizibil. Dacă observaţia căpitanului este adevărată, atunci gheţarul s-a retras 8 km în timpul ultimilor 140 ani.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)