Veneţia mexicană: Insula Mexcaltitán

Mexcaltitan

Mexcaltitán este un mic sat de pe o insulă situată în unul dintre lacurile din statul mexican Nayarit. Privită de sus, din aer, insula este fascinantă.

Mexcaltitan1

Două străzi paralele traversează insula de formă ovală de la nord la sud, şi alte două de la est la vest. La intersecţia acestora, în centrul insulei, se formează o piaţă moderna. Singura stradă circulară merge în jurul insulei, formând un cerc, aproape de malul apei.

 Mexcaltitan2

Mexcaltitan3

Pe insulă există o biserică, vreo câteva magazine, o sală de biliard, un muzeu şi un birou administrativ în zona centrală a comunei. Casele mici, de chirpici, cărămidă sau ciment, se aliniază la marginea străzilor înguste şi se întind până la marginea apei.

Timp de câteva luni, în timpul sezonului ploios, apele cresc şi inundă străzile, iar circulaţia cu barca devine singura opţiune. Din acest motiv, insula a câştigat numele de „Veneţia mexicană”.

 Mexcaltitan4

Acest sat insular vechi este considerat a fi patria strămoşească a aztecilor, fiind locul din care au pornit în pelerinajul din 1091, spre a găsit Tenochtitlan (actualul Mexico City).

 Mexcaltitan7

Mexcaltitan5

Astăzi Mexcaltitán este în mare parte un oraş turistic în care abundă creveţii, pescuitul fiind principala ocupaţie a locuitorilor insulei.

Mexcaltitan6

Bărbaţii pleacă seara devreme în ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi revin chiar înainte de ivirea zorilor cu captura lor. Apoi, toată ziua, creveţii sunt întinşi la uscat pe trotuarele care mărginesc străzile înguste.(Traducere si adaptare dupa amusingplanet.com, Foto:  blog.rivieranayarit.com, flickr.com, mexicoandallthingssouthamerica.blogspot.in)