Vaticanul a cerut boicotarea piesei „Je t’aime… moi non plus”

Jane Birkin-Serge Gainsbourg

Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, a cerut în 1969 boicotarea piesei „Je t’aime…moi non plus”, pe care a considerat-o obscenă, şi a obţinut ca difuzarea ei să fie interzisă în Italia, scrie marţi Le Figaro, cu ocazia comemorării compozitorului-cântăreţ francez Serge Gainsbourg, decedat la 2 martie în urmă cu 25 de ani.

Sub titlul ”Istoria secretă a ‘Je t’aime…moi non plus a lui Gainsbourg şi Birkin”, ziarul francez dă detalii despre piesa care a scandalizat toată lumea la lansare, în 1969, şi a făcut-o cunoscută publicului pe tânăra britanică Jane Birkin.

„Pot să merg la închisoare, dar nu numai pentru un cântec de 45 de turaţii! Întoarceţi-vă la Londra şi faceţi un album!” — după mai mult de 40 de ani, Jane Birkin îşi aminteşte cu tandreţe de aceste cuvinte ale producătorului Georges Meyerstein, patronul casei de discuri Philips, care a avut intuiţie. Cântecul pe care se pregătea să îl lanseze avea să fie cel mai scandalos din perioada sa.

„Papa a fost cel mai bun agent de publicitate al nostru”, îşi aminteşte cântăreaţa. Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, a cerut boicotarea piesei considerate obscene şi a obţinut ca difuzarea sa să fie interzisă în Italia.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Marea Britanie, unde respectabilul BBC nu concepea să transmită pe undele sale cântecul. Melodia s-a plasat totuşi în fruntea clasamentelor britanice, mare premieră pentru o producţie franceză. De altfel piesa a fost înregistrată la Londra, unde Gainsbourg obişnuia să îşi înregistreze discurile din 1966. Prima versiune a ei fusese interpretată cu un an înainte de Gainsbourg, în duet cu Brigitte Bardot.

Pentru ca interpretarea lui Birkin să se deosebească de cea a lui Bardot, compozitorul i-a cerut să cânte cu o octavă mai sus.

Stăteam la hotelul din strada des Beaux-Arts unde a murit Oscar Wilde. La parter era un restaurant foarte şic şi acolo Serge a pus discul. Când a văzut furculiţele rămânând în aer, s-a întors spre mine şi a spus: +Avem un hit+”, îşi aminteşte Jane Birkin.

Cântecul a avut efectul unei bombe. Casa Philips a refuzat să îl comercializeze, posturile de radio să îl difuzeze, ca şi televiziunea. Piesa îşi datorează ascensiunea spectaculoasă în clasamentele muzicale circuitului cluburilor de noapte, iar Birkin crede că toată cariera ei are la bază „Je t’aime…moi non plus”. „Știu deja ce cântec mi se va cânta la înmormântare!”, arată Jane Birkin. Cotidianul britanic The Guardian l-a declarat recent cel mai bun disc erotic din toate timpurile.

În 1986, Serge Gainsbourg i-a telefonat lui Jane Birkin, de care se despărţise de câţiva ani, anunţând-o că va face publică versiunea înregistrată cu Brigitte Bardot. Artista britanică a fost de acord cu difuzarea versiunii rămase secrete aproape 20 de ani, însă în cele din urmă în istorie a intrat interpretarea Gainsbourg-Birkin. (Text: Agerpres, Foto si video: youtube.com)