Vârsta la care femeile dau naştere primului copil le poate influenţa longevitatea

sarcina-femeie

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii San Diego din California, sugerează, într-un studiu publicat joi în ”American Journal of Public Health”, că femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă mai înaintată au şanse să trăiască mai mult.

În cadrul cercetării, specialiştii americani au examinat pentru prima dată legătura dintre longevitate şi vârsta femeii la prima naştere. De asemenea, ei au luat în considerare şi paritatea – numărul total de sarcini, informează Medical News Today.

Cercetătorii, conduşi de dr. Aladdin Shadyab, au luat în calcul date de la 20.000 de femei care au luat parte la programul ”Women’s Health Initiative”, un studiu naţional care s-a desfăşurat între anii 1991 şi 2012. Dintre acestea, 54% au ajuns la vârsta de 90 de ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care au dat naştere primului copil la 25 de ani sau peste această vârstă aveau mai multe şanse să ajungă la 90 de ani.

De asemenea, specialiştii au concluzionat că majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani erau absolvente de colegiu, erau căsătorite şi aveau un venit mai mare. În plus, era mai puţin probabil ca acestea să sufere de obezitate sau de boli cronice.

În ceea ce priveşte paritatea, dr. Aladdin Shadyab subliniază că ”femeile care aveau între două şi patru sarcini aveau mai multe şanse de a trăi cel puţin nouă decenii, în comparaţie cu cele cu o singură sarcină”.

Însă, cercetătorul a atras atenţia că aceste concluzii nu ar trebui să le încurajeze pe cele care doresc să devină mame să amâne acest lucru.

”Descoperirea noastră nu sugerează faptul că femeile ar trebui să întârzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicaţii obstretice, printre care se numără diabetul gestaţional şi hipertensiunea, care sunt mai des întâlnite la vârste materne înaintate”, a spus Shadyab.

Sarcina la o vârstă mai înaintată este, de asemenea, asociată cu creşterea riscului de deces neonatal, naştere prematură sau macrosomie fetală — o condiţie în care copiii au o greutate excesivă la naştere.

Shadyab notează că studiul este observaţional şi nu explică cauzalitatea.

„Este posibil ca ducerea la bun sfârşit a unei sarcini la o vârstă înaintate să constituie un indicator al unei stări generale de sănătate bună şi, ca urmare, să existe o probabilitate mai mare de longevitate”, menţionează el. ‘‘Totodată, este posibil ca femeile care erau mai în vârstă când au născut primul copil să fi avut un statul social şi economic ridicat care le-a ajutat să trăiască mai mult”, a mai spus expertul subliniind că sunt necesare studii aprofundate în această privinţă.

Din cauza unor factori culturali şi socioeconomici, din ce în ce mai multe femei aleg să aibă copii mai târziu în viaţă. Potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC), vârsta medie a femeilor care devin mame a crescut de la 24,9 ani în anul 2000 la 26,3 ani în 2014, mai arată informează Medical News Today.

Proporţia femeilor care devin mame pentru prima dată la 30-34 de ani a crescut cu 28% între anii 2000 şi 2014. Numărul femeilor cu vârsta de 35 de ani şi peste care nasc pentru prima oară a crescut cu 23% în aceaşi perioadă. (Text: Agerpres, Foto: istock.com)