Vacanţă în hoteluri şi case construite pe apă

casa-pe-apa-01

Sunetul produs de mişcarea apei ar avea capacitatea de a calma, sunt de părere cercetători elveţieni. În acest caz se recomandă petrecerea câtorva zile de relaxare în camere aflate pe câte un lac, un râu sau chiar un ocean, scrie lemonde.fr.

Prima recomandare este oraşul Amsterdam. Nicio ţară nu a ştiut mai bine să stăpânească apa precum Olanda. Dovada este oraşul Amsterdam, ale cărui 150 de kilometri de canale sunt mărginite de 2.500 de case plutitoare. Unele pot fi închiriate pe Houseboathotel.nl, un fel de Airbnb acvatic. Site-ul propune circa 50 de posibilităţi de cazare pe apă, pentru 2-12 persoane, de la mici şlepuri fără pretenţii la vapoare de lux.

Pe malul râului Amstel, Sunshine City le oferă doritorilor de case pe apă un design modern, şemineu, o imensă baie cu jacuzzi şi duş dublu, ecran de cinema (şi multe telecomenzi). Camera dublă, cu un hublou mare, este luminoasă, iar cea pentru copii are aerul unei cabane. Micul dejun poate fi luat pe terasa securizată, de pe care pot fi privite trecând lebede, răţuşte şi amatori de vâslit. În acele locuri domneşte o linişte incredibilă. Este o casă plutitoare, dar nu se clatină şi nu miroase a umed.

casa-pe-apa-02

Un hotel pe Sena, la Paris, este o altă recomandare a lemonde.fr. De obicei fluviul parizian este populat de bateaux-mouche, şlepuri şi baruri-restaurante. Pe malul Senei, pe calea Austerlitz, acolo unde specialişti în modă şi design au descoperit spaţii nefolosite, se va deschide la începutul lunii Off Paris Seine, un hotel plutitor cu 58 de camere şi patru apartamente — unul fiind decorat de designerul italian Maurizio Galante — care seamănă cu un uriaş vapor.

Au fost asamblate două coci de nave (80 de metri lungime şi 700 de tone), lăsând loc în centru unei promenade interioare şi unui culoar de înot. Hotelul va mai cuprinde un bar, un solar şi o terasă de 400 de metri pătraţi, unde vor putea fi organizate recepţii, festivaluri şi alte evenimente culturale. Prin urmare nu va fi numai un hotel.

casa-pe-apa-03

Pentru amatorii de locuri izolate, cea mai potrivită alegere este o cabană pe un lac de lângă Stockholm, la Vasteras (o oră de mers pe şosea la nord-vest de capitala Suediei). Pe lacul Malaren, la un kilometru de mal, se află, precum o insulă, o cabană mică de pescar. Concepută de artistul suedez Mikael Genberg, căsuţa vopsită în alb şi roşu este alcătuită dintr-o cameră aflată la trei metri adâncime, la care se ajunge pe o scară.

Impresia celui care stă în patul înconjurat de ferestre panoramice este că înoată ca un peşte în acvariu. Micul dejun şi cina pot fi servite pe terasă, de unde se poate sări în apă sau pleca în canoe, spre insulele de pe lac. Mikael Genberg a mai realizat o cameră submarină la Manta Resort din arhipelagul Zanzibar.

casa-pe-apa-04

În categoria caselor pe apă intră şi un bungalow pe lagună în Guadelupa. Căsuţele plutitoare din lemn şi aluminiu numite Aqualodges, amenajate la Saint-Francois şi Saintes, sunt ecologice şi dau impresia de trai pe mare, dar fără neajunsurile inerente vieţii pe vapor şi fără tangaj (ele se leagănă totuşi puţin, mai ales când sunt valuri). Fiecare are 80 de metri pătraţi, două camere, o baie, o chicinetă şi două terase unde se poate mânca privind apusul soarelui.

Amatorii de astfel de locuri de cazare au ocazia să trăiască în mijlocul unei lagune, fără să polueze planeta, fiecare aqualodge fiind 100% autonomă energetic, echipată cu toaletă uscată, panouri solare şi instalaţie de desalinizare a apei de mare. Cine doreşte să ajungă pe uscat are la dispoziţie o barcă cu motor electric, un caiac şi o placă paddle. Inconvenientele ar fi preţul ridicat şi vecinătatea vapoarelor mari în sezon.

casa-pe-apa-05

Submarinul galben de la Liverpool ar putea fi considerat de unii un kitch. Pe Albert Dock, cartier turistic şi animat din oraş, trei vapoare par ieşite din filme hollywoodiene.

O minireplică a Titanicului, o barjă violetă cu sigla „Gotham City” şi un submarin galben, trei curiozităţi plutitoare al căror proprietar este omul de afaceri englez Alfie Bubbles. Yellow Submarine a fost cumpărat de la studiourile Paramount Pictures — care l-a folosit la filmarea continuării la „Octombrie roşu” — şi transformat în apartament pe tema Beatles, a culturii mods — mişcare avangardistă exclusiv britanică — şi a anilor 1960.

Tapetul este în culori psihedelice, pereţii sunt acoperiţi pe alocuri cu piele neagră, există oglindă pe tavan, fără a mai vorbi de scuterul vintage din mijlocul sufrageriei. Confortul este perfect (trei camere duble, bucătărie ultraechipată, baie luxoasă), amplasarea este ideală (Tate Liverpool şi Muzeul Beatles se află la doi paşi), iar vederea panoramică asupra portului este de neuitat. (Text: Agerpres, Foto: amsterdam.net, dreamwell.fr, tripadvisor.com, booking.com, albertdock.com)