Uruguay: istorie, cultură, natură şi turism

Uruguay-01

Republica Orientală a Uruguayului sărbătoreşte ziua naţională la 25 august, data proclamării independenţei, în 1825.

Istorie şi cultură

În 1516, Juan Diaz de Solis descoperă estuarul fluviului Rio de la Plata, dar rezistenţa amerindienilor charruas, chanas, yaros şi absenţa metalelor preţioase au făcut ca interesul spaniolilor pentru teritoriul Uruguayului să fie, până la începutul secolului al XVIII-lea, foarte redus, potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (coordonator ştiinţific Mircea Maliţa). În 1680, portughezii şi spaniolii înfiinţează colonia Sacramento pe malul estic al fluviului Uruguay.

Uruguay-06

În 1726 este întemeiat oraşul Montevideo, sub numele de Ciudad de Felipe y Santiago de Montevideo, de către Bruno Mauricio de Zabala, guvernatorul oraşului Buenos Aires, ca un post îndreptat împotriva expansiunii portugheze spre sud. Teritoriul Uruguayului, cunoscut sub numele de ”Banda Oriental”, intră în 1776 în componenţa Viceregatului Rio de la Plata.

După izbucnirea războiului de eliberare de sub dominaţia spaniolă, în 1811, şi în urma succeselor obţinute de generalul Jose Gerviasio Artigas, Uruguay devine obiect de rivalitate între Brazilia şi Argentina. În urma luptei pentru independenţă, proclamată la 25 august 1825 de către Juan Antonio Lavalleja, Argentina şi Brazilia recunosc, la 27 august 1828, independenţa Republicii Orientale Uruguay. Tot, în 1828, Montevideo devine capitala Republicii Orientale Uruguay.

Uruguay-04

În prezent, majoritatea uruguayenilor sunt de origine europeană, în principal spaniolă sau italiană, existând şi o minoritate reprezentată de descendenţi ai africanilor sau ai indigenilor amestecaţi cu europeni. Limba oficială este spaniola.

Capitala Montevideo, o metropolă cosmopolită, are o arhitectură deosebită, cu clădiri vechi, dar şi noi, art-deco. Aici există o universitate care datează din 1849, mai multe biblioteci mari şi muzee.

Uruguay-02

Centrul colonial al oraşului Colonia del Sacramento este inclus în Patrimoniul UNESCO începând din 1995. Oraşul a fost întemeiat de coloniştii portughezi în 1680. Pot fi admirate aici pavajul străzilor, pieţele, arhitectura colonială portugheză din secolul al XVIII-lea.

În Punta del Este, care este una dintre principalele atracţii turistice din Uruguay, găsim, de asemenea, arhitectură datând din timpul coloniilor alternând cu arhitectura modernă. Pe principalul bulevard din Punta del Este, Gorlero Avenue, se află galerii comerciale, magazine, restaurante şi cazinouri.

Uruguay-03

În Uruguay are loc cel mai lung carnaval din lume (de la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii martie), plin de culoare şi veselie, cu muzică, tradiţii şi veşminte tradiţionale. În cadrul acestuia au loc defilări pe bulevardul principal din Montevideo, numit 18 de Julio.

În cadrul acestui carnaval, care este deosebit de alte carnavaluri din lume, se regăsesc atât tradiţia hispanică a ”murgas” (trupe de muzicieni), cât şi cea africană specifică persoanelor de culoare prin defilarea numită ”Llamadas” (Chemari), importată odată cu sclavii în timpurile coloniale. În perioada carnavalului, străzile sunt invadate de scene — ”tablados”, precum şi de grupuri carnavaleşti ca, de exemplu, ”murgas”, ”comparsas”, ”parodistas” (parodişti), ”humoristas” (umorişti).

Natură şi turism

Situată în sud-estul Americii de Sud şi având o suprafaţă de 176.214 km pătraţi, Republica Orientală a Uruguayului se învecinează cu Brazilia la nord şi la nord-est, Oceanul Atlantic la est, estuarul La Plata (Rio de la Plata) la sud şi cu Argentina la vest.

Uruguay-05

Teritorial este cea mai omogenă ţară din America Latină. Relieful ţării face tranziţia între platourile Braziliei şi pampasul Argentinei, fiind alcătuit din câmpii înalte şi coline domoale numite ”cuchilla”. Partea de nord a ţării este mai accidentată, cu înălţimi care depăşesc rar 500 m (Cuchilla de Santana) şi care se prelungesc spre sud prin Cuchilla Grande şi Cuchilla de Heado (altitudinea maximă din Uruguay — Cerro Catedral — 513 m), separate prin câmpia largă a fluviului Rio Negro. Restul teritoriului ţării este acoperit de o câmpie înaltă, vălurită, potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” ().

Uruguay-10

Principalele cursuri de apă sunt Uruguay (1.590 km), care formează graniţa cu Argentina, Rio Negro (500 km), Cuareim (276 km), Queguay (250 km), Yaguaron (217 km), Arapey (200 km). La graniţa cu Brazilia se află laguna Merin (cca 3.000 kmp). Pe fluviul Uruguay a fost amenajată hidrocentrala Salto Grande.

Clima este subtropicală, cu influenţe oceanice şi cu precipitaţii apreciabile. Din punct de vedere al vegetaţiei, aceasta este predominant ierboasă, cu păşuni cu ierburi grase, în timp ce vegetaţia arborescentă se găseşte doar de-a lungul râurilor, iar pădurile ocupă doar cca 6 la sută din teritoriu. În Uruguay se găsesc jaguari, pume, dar şi papagali, păsări colibri etc.

Uruguay-09

Uruguayul nu are resurse minerale importante. S-au identificat totuşi unele zăcăminte de mangan, minereuri de fier, ilmenit. Principalele culturi sunt cele de grâu, porumb, orz, orez, soia, trestie de zahăr, floarea-soarelui, batate sau cartofi dulci, roşii, portocale, mandarine, struguri.

Principalele oraşe sunt capitala Montevideo, Salto, Paysandu, Las Piedras, Rivera, Melo, Mercedes, Minas.

Uruguay-08

Una dintre principalele atracţii turistice din Uruguay este capitala Montevideo, situată în sudul ţării, în partea nordică a estuarului La Plata (Rio de la Plata). Reprezentativ pentru acest oraş este principalul bulevard — 18 de Julio, unul dintre cele mai frumoase din America de Sud. Acesta leagă Piaţa Independenţei, care se află la intersecţia dintre Ciudad Vieja (cartierul istoric) şi restul oraşului, de cartierul Cordón, potrivit mae.ro. În Montevideo alternează clădiri vechi coloniale, bine restaurate, şi clădiri noi, stilurile fiind diverse, de la spaniol-colonial sau italian la art-deco.

Pot fi admirate aici ”Palacio Salvo” (1928), monumentul lui Bruno Mauricio de Zabala, statuia ecvestră a eroului naţional Jose Artigas, monumentul ”La caretta’‘, Palatul guvernamental, ‘‘Palacio Legislativo” (sediul Parlamentului), Muzeul Naţional, catedrala Iglesia Matriz (ridicată la finele secolului al XVIII-lea), Teatrul Solis, Universitatea (1849) etc.

Uruguay-07

Alte zone de interes turistic din Uruguay sunt: zona litorală atlantică, cu renumita staţiune Punta del Este şi alte staţiuni precum Atlantida, Piriapolis, La Paloma, La Coronilla; nord-estul ţării, cu Parcul Naţional Santa Tereza şi Parcul Naţional San Miguel; nord-vestul ţării, cu staţiunile balneare Arapey, Dayman, Guaviyu (băi termale) şi zona hidrocentralei Salto Grande.

În Uruguay există 13 parcuri naţionale şi rezervaţii naturale, dintre care amintim Paso del Puerto (600 ha), San Miguel (3.288 ha), Cabo Polonio (1.000 ha), Aguas Dulces (200 ha) ş.a.(Text: Agerpres, Foto: welcomeuruguay.com)