Unele produse alimentare pot fi consumate şi după data expirării

valabilitate-lapte

Unele produse alimentare au o durată de viaţă mai lungă decât cea semnalată pe ambalaj, lucru confirmat de asociaţia franceză „60 de milioane de consumatori”. Sudinfo.be enumeră câteva produse care pot fi consumate şi după expirare.

Pe ambalajele produselor sunt indicate mai multe date: data limită pentru consum (a se consuma până la…), obligatoriu de respectat pentru calitatea produsului, sau data limită de consum optim (a se consuma de preferinţă  înainte de…), care nu trebuie neapărat respectată.

Printre produsele care pot fi consumate fără probleme şi după data expirării trecută pe ambalaj figurează:

Brânzeturile: dacă nu se desface ambalajul ermetic, brânza poate fi păstrată cu până la două săptămâni mai mult decât data limită, deşi este preferabil să se respecte această dată.

Iaurturile: Pot fi păstrate cu până la o lună mai mult decât data limită, în funcţie de compoziţie (la iaurtul cu fructe întregi, de exemplu, data este mai scurtă).

Jambonul şi cârnaţii uscaţi: Aceste mezeluri pot fi consumate cu până la două săptămâni după data limită.

Laptele UHT: poate fi băut şi la o lună de la data expirării, dacă sticla sau cutia nu este deschisă.

Ciocolata: Chiar dacă tabletele sunt acoperite de un strat subţire alb, datorat contactului aerului cu cacaua, ciocolata se menţine bună şi doi ani după data limită.

Produsele congelate: Datorită faptului că sunt îngheţate, ele pot fi consumate cu până la doi ani mai mult decât data expirării.

Orezul şi pastele făinoase: pot fi păstrate şi trei ani peste data limită înscrisă pe ambalaj.

Mierea: este un produs care aproape că nu se perimează. Cam după cinci ani începe să îşi schimbe gustul, încheie sudinfo.be. (Text: Agerpres, Foto: everydaycheapskate.com)