Un vas unic, din Epoca Bronzului, expus la muzeul din Deva

vas-Epoza-bronzului_MCDR-Deva

Un vas unic, vechi de peste 4.000 de ani, provenit din Epoca Bronzului, este expus la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, obiectul fiind găsit în situl de la Şoimuş cu ocazia săpăturilor la autostrada Deva-Orăştie.

Restaurat în laboratoarele muzeului din Deva obiectul din ceramică este un vas-cuptor denumit de specialişti „pyraunos„, el putând fi descris mai simplu ca o „instalaţie” compusă dintr-o oală de mari dimensiuni căreia îi este ataşată la partea inferioară o cameră de ardere, ce face corp comun cu vasul.

Denumit în literatura de specialitate şi vatră portabilă sau vas pentru gătit portabil, acest tip de instalaţie este o categorie specifică epocii bronzului. Piesa în discuţie, descoperită în timpul cercetărilor arheologice preventive de pe segmentul de autostradă Deva – Orăştie, în situl de la Şoimuş – «Teleghi», se pare însă că a fost folosită în alte scopuri decât cele casnice. În susţinerea unei asemenea ipoteze vin şi reprezentările plastice ce decorează pereţii vasului, reprezentări care luate în ansamblu ilustrează un personaj grotesc„, a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.

vas-Epoza-bronzului_MCDR-Deva-02

Specialiştii muzeului afirmă că vasul cuptor este foarte important din punct de vedere istoric, datorită rarităţii sale, fiind, de asemenea, şi singurul obiect de acest fel descoperit pe teritoriul României şi care a putut fi întregit într-un laborator de restaurare. Piesa arheologică va putea fi văzută de public pe tot parcursul lunii martie într-un spaţiu special amenajat în cadrul muzeului. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/MCDRDeva)