Un student medaliat cu aur a inventat o „casă inteligentă”

CASA-VIITORULUI

O familie din municipiul Sibiu are şansa să locuiască într-o „casă inteligentă”, care le urează membrilor ei bun venit acasă, le cântă „La mulţi ani!”, udă gazonul, asigură securitatea proprietăţii şi reglează în aşa fel sistemul de încălzire, încât factura la gaze este cât pentru o garsonieră, deşi casa are o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi.

Casa a devenit o locuinţă a viitorului, desprinsă parcă din filmele SF, datorită invenţiei unui student în primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Studentul, Iosif Băncioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa naţională a concursului internaţional de proiecte informatice „Infomatrix 2015”.

„Este vorba de un modul al unei automatizări, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller”), care ajută la deschiderea unei uşi pe bază de senzori de mişcare, cititor de carduri şi interfon. Este interesant faptul că, prin adăugare de module I/O (input/output) se pot conecta diverşi senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diverşi parametrii, PLC-ul comandând diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transformă o casă obişnuită, în casa viitorului”, a declarat Iosif Băncioiu.

Această invenţie va participa la Bucureşti, în perioada 14-18 mai, la faza internaţională a acestei competiţii, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internaţionale, din ţări de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud şi Europa). Deşi arată de afară ca o casă obişnuită, cu nişte panouri solare pe acoperiş, casa viitorului de la Sibiu te surprinde încă de când îi păşeşti pragul. Îţi urează bine ai venit şi de îndată ce intri în living o muzică ambientală te înconjoară, datorită unor senzori din tavan, controlaţi de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.

„Welcome! You are home alone„, spune o voce feminină în limba engleză atunci când treci de senzorul care detectează mişcarea. Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casă pot apăsa diverse butoane, pe un „touchscreen”. Cu o simplă apăsare pe acest „touchscreen”, poţi deschide sau închide jaluzele de la geamuri. În cazul în care ai uitat să îţi pui ceasul deşteptător să sune, casa inteligentă te trezeşte dimineaţa şi are de grijă să îţi amintească să duci copiii la grădiniţă sau la şcoală.

Această automatizare prietenoasă, cum o numeşte inventatorul ei, Iosif Băncioiu, te ajută să faci economie la facturi. Spre exemplu, factura de curent este redusă considerabil. Deşi există întrerupătoare în casă, aproape nimeni nu le mai foloseşte, pentru că totul este calculat în funcţie de lumina naturală de afară care inundă casa prin nişte geamuri foarte mari.

„Totul este pe bază de senzori de mişcare şi senzori de lumină. Dacă intensitatea luminoasă este mai ridicată, atunci nu se aprind becurile în casă”, explică Iosif Băncioiu.

Una din cele mai mari economii se face la factura de încălzire. Proprietarul casei, unchiul studentului inventator, a recunoscut că a plătit doar 150 de lei factura la gaze într-o lună de iarnă, la o casă cu o suprafaţă de 230 metri pătraţi.

„Acest sistem controlează şi partea de încălzire. Se face practic un schimb între panourile solare, şemineu, cu sistemul de încălzire integrat al apei şi centrala de încălzire pe gaz. (…) Într-o lună geroasă de iarnă, factura de gaz a fost de 150 de lei”, a spus Iosif Băncioiu.

Când familia nu este acasă sau doarme, gazonul este udat automat cu ajutorul senzorilor şi panoului de comandă din casă. „Are în software un interval prestabilit, mai exact noaptea, zilnic, în funcţie de umiditate şi viteza vântului. Dacă umiditatea este ridicată şi vântul bate destul de tare, nu porneşte sistemul de irigaţie. Practic, casa îţi udă gazonul şi când nu eşti acasă”, a adăugat inventatorul.

Poate cea mai importantă utilitate a acestui panou de automatizare, este sistemul de securitate.

„În cazul încălcării perimetrului fără cartele de acces, proprietarul este anunţat prin SMS sau apel telefonic pe telefonul mobil. Dacă în curte se află o pisică sau un câine, stăpânul casei nu primeşte alarmă prin SMS, pentru că sunt mai mulţi senzori care sesizează asta. Accesul în casă se poate face pe bază de cheie sau card de acces”, completează Iosif Băncioiu. Ce este special în cazul acestei automatizări este ceea ce se întâmplă în cazul unei pene de curent. Există autonomie de la 24 la 48 de ore, în funcţie de utilizare. Practic toate funcţiile se menţin şi dacă nu există alimentare cu curent electric timp de două zile.

Pentru a construi panoul de comandă, circuitele şi a monta senzorii, Iosif Băncioiu a muncit doi ani, însă casa viitorului a început să funcţioneze de un an. Întrebat dacă s-a aşteptat să fie recompensat cu o medalie de aur pentru invenţia aceasta, studentul sibian a răspuns: „Sincer vă spun că nu mă aşteptam, dar mă bucur şi sunt mândru de asta. Să sperăm că o să ne menţinem şi la etapa mondială a concursului «Infomatrix»”. Un asemenea sistem inteligent costă în jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului şi proprietarului casei. (Text si foto: Agerpres, Video: Agerpres/ youtube.com)