Un robot a rezolvat cubul lui Rubik în ceva mai mult de o jumătate de secundă (video)

sub1-reloaded

Robotul „Sub1 Reloaded” a reuşit să rezolve cubul lui Rubik în 637 milisecunde, cel mai bun timp de la inventarea cubului în urmă cu 30 de ani, relatează livescience.com.

Potrivit sursei citate, robotul reuşeşte să rezolve puzzle-ul 3D de zece ori mai repede decât omul care deţine recordul mondial.

În ceva mai mult de o jumătate de secundă (0,637 secunde), robotul „Sub1 Reloaded” a reuşit să facă toate părţile cubului lui Rubik să arate o singură culoare. El a reuşit să depăşească astfel precedentul record de 0,887 secunde, deţinut de o versiune anterioară a aceluiaşi robot care utiliza un procesor diferit.

Compania germană de tehnologie Infineon a organizat evenimentul la târgul Electronica de la Munchen din această săptămână, ca un mod de a scoate un evidenţă tehnologia maşinilor care se conduc singure. Compania a prezentat cu acest prilej unul dintre microcipurile robotului „Sub1 Reloaded”.

„Este necesară o putere uriaşă de calcul pentru a rezolva un puzzle atât de complex cu o maşină. În cazul ‘Sub1 Reloaded’, capacitatea de control motrice a fost asigurată de un microcip din familia AURIX? a Infineon, similar cu cel utilizat în sistemele de asistenţă a şoferului”, informează Infineon într-un comunicat.

Infineon susţine că sunt posibile 42 de cvintilioane de combinaţii ale pătratelor colorate ale cubului lui Rubik.

Tentativa de depăşire a recordului mondial a început cu apăsarea unui buton. Camerele cu senzori au avut obturatoarele înlăturate, astfel că computerul a putut vedea cum era asamblat cubul. Cipul de calcul, sau creierul maşinii, cum a fost numit de Infineon, a determinat apoi cea mai rapidă soluţie. Comanda de execuţie a fost trimisă unui număr de şase braţe cu mişcare controlată.

Deşi orice cub al lui Rubik poate fi rezolvat în doar 20 de mişcări, inginerul Infineon Albert Beer nu a proiectat computerul pentru a utiliza cele mai puţine mişcări. În schimb, maşina a fost programată să realizeze cel mai bun timp, ceea ce i-a permis robotului „Sub1 Reloaded” să realizeze mişcări suplimentare pentru a-şi realiza obiectivul. (Text: Agerpres, Foto: infineon.com, Video: youtube.com)