Un proiect imobiliar de 2,75 miliarde de dolari provoacă nemulţumire la Belgrad

Belgrad

Peste 1.500 de locuitori ai Belgradului au manifestat miercuri, 11 mai, împotriva unui proiect imobiliar faraonic în valoare de 2,75 miliarde de dolari, iniţiat de un dezvoltator din Emiratele Arabe Unite într-un cartier boem al capitalei sârbe, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

„Hoţii!”, „Nu vă vom lăsa să faceţi asta!”, au scandat manifestanţii, printre care lideri ai opoziţiei faţă de premierul Aleksandar Vucic. Ei au amplasat în faţa sediului primăriei oraşului o imensă raţă galbenă din polistiren, simbol tradiţional al corupţiei în Serbia.

Un eveniment petrecut în noaptea de 24 spre 25 aprilie a sporit furia adversarilor proiectului ‘Belgrade Waterfront’ din cartierul Savamala, situat pe malul Savei, râul care străbate capitala.

Aproape 30 de indivizi îmbrăcaţi în negru şi cu măşti pe figură, în maşini fără numere de înmatriculare, au blocat accesul pe mai multe străzi ale cartierului, potrivit presei locale.

Ei au confiscat telefoanele mobile ale trecătorilor, reţinând şi lovindu-i pe unii dintre aceştia, în timp ce buldozerele au dărâmat mai multe clădiri.

Într-un raport prezentat în această săptămână, avocatul poporului Sasa Jankovic, însărcinat cu medierea între cetăţeni şi autorităţi, a acuzat poliţia că nu a reacţionat.

Mare apărător al acestui proiect, Aleksandar Vucic i-a calificat „idioţi” pe indivizii mascaţi care au acţionat în cursul nopţii, însă a subliniat că imobilele respective erau destinate demolării. Aceasta ar fi trebuit să se întâmple „în plină zi” şi ar fi „asistat cu plăcere”, a afirmat el miercuri într-o conferinţă de presă.

Serbia şi dezvoltatorul imobiliar Eagle Hills din Emiratele Arabe Unite au semnat în 2015 un acord privind o investiţie de 2,75 de miliarde de dolari pentru a transforma acest cartier din secolul al XIX-lea situat pe malul drept al râului Sava, în apropierea centrului capitalei, într-un complex luxos cu blocuri de locuit, birouri, magazine şi un turn cu o înălţime de 200 de metri.

Grupul va investi direct 300 de milioane de euro în proiect, potrivit unei declaraţii a autorităţilor sârbe. În legătură cu restul finanţării nu au fost oferite detalii, fapt ce a stârnit critici legate de opacitatea proiectului. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)