Prin tehnici imagistice sofisticate, o echipă de cercetători a reuşit să facă să apară virtual figura unei tinere pictate de Edgar Degas pe o pânză acoperită ulterior de artist cu alt portret, relatează AFP.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, frumoasa scoasă la iveală ar putea fi Emma Dobigny, unul din modelele favorite ale pictorului francez (1834-1917).
Ea se află sub tabloul „Portret de femeie” (1876-1880), aflat în prezent în colecţiile National Gallery of Victoria din Melbourne (Australia) şi care reprezintă o femeie îmbrăcată în negru, a cărei identitate nu a fost încă stabilită de istoricii de artă.
Se ştia din anii 1920 că această operă ascunde un alt portret, ale cărui contururi au răzbătut la suprafaţă, tulburând figura femeii pictate deasupra. Fenomenul se datorează alterării progresive a unui pigment din stratul superior al picturii, care devine tot mai transparent, a declarat pentru AFP chimistul David Thurrowgood, coautor al studiului publicat joi în Scientific Reports (Nature).
Până în prezent oamenii de ştiinţă nu reuşiseră să descifreze figura ascunsă.
„Cu raze X clasice se zăreşte doar o figură fantomatică, probabil o femeie”, precizează Thurrowgood, muzeograf la Queen Victoria Musum and Art Gallery din Launceston (Australia).
„Lucrările noastre confirmă nu numai că este o femeie, ci şi că este o altă pictură a lui Degas, necunoscută până acum…Nu în fiecare zi se descoperă o nouă pictură a lui Degas, ascunsă privirilor noastre„, adaugă el.
Până să ajungă la acest rezultat, cercetătorii au supus tabloul razelor X ale sincrotronului australian din Clayton. „Lumina produsă este de un milion de ori mai strălucitoare decât a Soarelui”, a declarat pentru AFP Daryl Howard, cercetător la sincrotronul menţionat şi coautor al studiului.
Lumina sincrotron se produce când electroni de înaltă energie care circulă într-un inel de stocare sunt deviaţi de câmpuri magnetice.
Pentru a analiza compoziţia elementară a pigmenţilor tabloului, cercetătorii au utilizat o tehnică nedestructivă, numită spectrometrie de fluorescenţă X (XRF). Cu ajutorul unui calculator, au reconstruit apoi virtual posibilele culori ale picturii ascunse. A apărut atunci figura unei tinere brunete, cu ochi negri şi cu nasul pronunţat.
„Sugerăm că este vorba de Emma Dobigny, după compararea cu alte opere ale lui Degas care o reprezintă”, arată Howard.
„Este foarte posibil să fie ea”, apreciază Henri Loyrette, fost preşedinte al Muzeului Luvru, cunoscut specialist în Edgar Degas şi comisar al unei expoziţii deschise în prezent la National Gallery of Victoria din Melbourne, unde este expus tabloul „Portret de femeie”.
Henri Loyrette merge însă şi mai departe, considerând că această pânză ar putea-o înfăţişa chiar pe Emma Dobigny, ipoteză pe care i-a sugerat-o din luna mai unui expert al muzeului australian. „Avea ochi negri frumoşi şi o linie deosebită a sprâncenelor. Fizionomia sa este uşor de recunoscut”, subliniază Loyrette.
„Degas picta frecvent pe altă lucrare. Relua cu variante. Acest lucru nu este excepţional în sine”, adaugă el.
Născută în 1851, Marie Emma Thulleux (Emma Dobigny) locuia în Montmartre şi era un model celebru. A pozat pentru Degas la sfârşitul anilor 1860 şi poate mai mult. I-a inspirat şi pe Camille Corot şi Pierre Puvis de Chavanne. A murit în 1925.
Razele X au permis de câteva decenii descoperirea unor opere ascunse sub lucrări ale lui Degas. Cele emise de sincrotron le redau viaţa cu o precizie inegalabilă. Un alt portret de femeie a fost descoperit într-un tablou de Van Gogh reprezentând o câmpie, aminteşte AFP.
(Text: Agerpres, Foto: nature.com)