Un pinguin înoată anual 8.000 de kilometri ca să îşi vadă salvatorul

pinguin-Dindim

Un pinguin salvat de la moarte în 2011 înoată de atunci în fiecare an opt mii de kilometri – din sudul Patagoniei până la o insulă din dreptul oraşului Rio de Janeiro – pentru a-şi vedea salvatorul, un pescar brazilian, relatează lefigaro.fr.

Pinguinul botezat Dindim întreprinde spectaculoasa călătorie având drept singur scop să îl revadă pe Joao Pereira de Souza, un pensionar brazilian care i-a salvat viaţa în urmă cu cinci ani. Conform obiceiului, pinguinul a plecat din nou spre Patagonia acum câteva zile, lăsându-şi în urmă salvatorul până în iunie.

Emoţionanta relaţie dintre bărbatul de 71 de ani şi animal a început în 2011, când Joao Pereira de Souza, un zidar pensionar din Brazilia, a luat de pe o stâncă un mic pinguin care agoniza, plin de petrol, aproape fără pene şi riscând să moară de foame. Pescarul din insula Ilha Grande l-a luat şi l-a îngrijit. I-a luat aproape săptămână până a reuşit să cureţe cu blândeţe petrolul lipit de pene. După ce a stat 11 luni cu salvatorul său, Dindim şi-a recăpătat libertatea şi s-a întors în apele Patagoniei. Pescarul credea că nu o să îl mai vadă niciodată.

„După ce i s-au refăcut penele, a dispărut”, a spus el.

Însă, după numai câteva luni, pinguinul a apărut din nou în locul în care pensionarul îi redase libertatea, iar călătoria prin apă de 8.000 de kilometri dus-întors pentru revederea cu bărbatul a devenit un obicei. În fiecare an Dindim revine şi rămâne opt luni, din iunie până în februarie, cu salvatorul său, întorcându-se apoi pe banchiza sa natală, în apele Argentinei şi ale statului Chile.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva. Pinguinul crede că Joao face parte din familia lui”, a explicat biologul Joao Paulo Krajewski la postul brazilian Globo TV. Prietenul animalului mărturiseşte că îl îndrăgeşte pe pinguin „ca pe propriul lui copil” şi ştie că şi acesta ţine la el. Între ei s-a creat o legătură specială. „Nimeni altul decât mine nu îl poate atinge. Dacă cineva încearcă, îl loveşte cu ciocul. Mă lasă să îl spăl, să îl hrănesc şi chiar să îl ţin în braţe”, a spus Joao Pereira de Souza.

Chiar dacă pensionarul se bucură de relaţia strânsă cu pasărea, nu vrea să îl îngraşe, aşa că îi asigură un regim drastic pe bază de peşte pentru a-i păstra intact instinctul şi a-i da putere înainte să înceapă lungul drum de întoarcere în Patagonia. (Text: Agerpres, Foto: captură Youtube, Video: youtube.com)