Un nou sit preistoric descoperit în Pasul Prislop

sit-arheologic-Prislop-01

Cercetătorii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi cei ai Institutul de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ al Academiei Române din Bucureşti au descoperit o nou sit preistoric în Pasul Prislop (1.400 metri altitudine) din Munţii Pietrosul Rodnei, după ce în anii trecuţi au mai fost identificate alte două situri vechi, precizează un comunicat de presă al instituţiei, remis, miercuri, 13 iulie.

Potrivit comunicatului, în perioada 27 iunie-10 iulie, în zona Pasului Prislop s-a desfăşurat prima etapă a cercetărilor arheologice prevăzute pentru anul 2016 în cadrul proiectului „O arheologie a munţilor din Maramureş, România”, coordonat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare şi Institutul de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ al Academiei Române din Bucureşti.

Alături de cercetători de la cele două instituţii coordonatoare au mai participat arheologi de la diverse instituţii de profil din ţară (Deva, Sebeş, Alba Iulia) şi din Germania (München).

sit-arheologic-Prislop-02

Cercetările de suprafaţă şi săpăturile arheologice efectuate cu acest prilej în locurile numite de localnici Poiana Știol şi Stâna Gropşoare au dus la identificarea unui nou sit preistoric şi au confirmat existenţa a două situri preistorice cunoscute din anii precedenţi. Totodată, pentru punctele investigate, a putut fi stabilită o parte din biografia locului — de la preistorie, trecând prin perioadă medievală şi până la epoca modernă.

Dat fiind faptul că proiectul acordă atenţie egală tuturor tipurilor de ruine, indiferent de perioada cronologică căreia îi aparţin, în cadrul cercetărilor a fost documentată o nouă categorie de ruine din cel de-al Doilea Război Mondial, care se adaugă repertoriului de până acum. De asemenea, a fost completată cercetarea arheologică a unui punct fortificat din aceeaşi perioadă.

sit-arheologic-Prislop-03

Potrivit aceleiaşi surse, cercetările arheologice au avut în vedere şi identificarea ruinelor unui Wachthaus (post de pază) din secolul al XVIII-lea.(Text: Agerpres, Foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş)