Un mic mamifer a „sabotat” cel mai puternic accelerator de particule din lume

accelerator-particule-CERN

Un mamifer mic, cel mai probabil o nevăstuică, a reuşit să „saboteze” cel mai puternic instrument ştiințific de care dispune civilizație umană la ora actuală, acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) din apropiere de Geneva, conform npr.org.

Marele Accelerator de Hadroni, o bijuterie de inginerie şi tehnologie în valoare de peste 7 miliarde de dolari, cu o circumferință de 27 de kilometri şi aflată la 100 de metri în subteran, în care gonesc protoni cu viteze apropiate de cea a luminii, a rămas fără energie în cursul nopții. Tehnicienii care au verificat defecțiunea au descoperit rămăşițele carbonizate ale unui mic animal blănos, aflat în apropierea unui cablu de înaltă tensiune cu învelişul izolator ros.

„Am avut probleme electrice şi suntem destul de siguri că au fost provocate de un animal mic”, a declarat Arnaud Marsollier, purtător de cuvânt al CERN. Deşi nu a fost desfăşurată o analiză exhaustivă a resturilor fumegânde ale animalului sabotor, Arnaud Marsollier a ținut să menționeze că „a fost, probabil, o nevăstuică”. Ulterior, într-un document oficial al CERN, se menționa că animalul „ar fi putut fi un jder”.

Întreruperea funcționării acceleratorului de particule s-a produs în timp ce oamenii de ştiință să pregăteau să adune noi date cu privire la bosonul lui Higgs, o particulă fundamentală descoperită în 2012, supranumită şi „particula lui Dumnezeu”, ceea ce nu exclude ca acțiunea „de sabotaj” a jderului să fi fost motivată de extremism religios.

Din nefericire, conform lui Marsollier, oamenii de ştiință vor trebui să aştepte câteva zile până vor putea să-şi reia activitatea, perioadă în care acceleratorul va fi verificat în vederea repornirii.

Astfel de incidente se pot întâmpla, susține Marsollier, reamintind că LHC este amplasat în afara Genevei.

„Ne aflăm în natură şi este normal să fie şi animale sălbatice pe aici”. Astfel de incidente s-au mai petrecut, inclusiv unul în 2009, când se pare că o pasăre a scăpat o bucată de pâine direct peste nişte sisteme electrice foarte importante. De asemenea, astfel de incidente nu se întâmplă doar la CERN. În 2006 nişte ratoni au organizat un atac coordonat asupra unui accelerator de particule din Illinois.

Deocamdată nu se ştie nimic cu siguranță, dar poate părea că animalele încearcă să oprească omenirea să descopere secretele Universului, mai notează npr.org. (Text: Agerpres, Foto: cern.ch)