Un luxos buncăr subteran pentru sfârşitul lumii

buncar-subteran-01Intrarea la apartamente are două uşi care cântăresc 7,25 de tone fiecare

Proiectul apartamente de supravieţuire este un complex de apartamente de lux, găzduite într-un fost siloz subteran de rachete, situat în apropiere de Concordia, în Kansas, SUA.

Cu 15 etaje sub pământ, a fost conceput pentru supravieţuirea confortabilă din orice apocalipsă, cum ar fi pandemiile globale, cataclismele meteorologice, atacuri teroriste, inclusiv nuclear.

buncar-subteran-02

Silozul de rachete a fost construit iniţial de către Corpul de Ingineri al Armatei din SUA, în 1960, pentru rachetele Atlas „F” şi au existat 72 de astfel de construcţii distribuite în ţară. Pereţii silozului, construiţi din beton epoxidic, sunt groşi de 3 metri şi proiectaţi pentru a rezista unui atac nuclear direct. Structura cupolei care acoperă capacul silozului poate rezista la vânturi de peste 500 m/h.

buncar-subteran-03Apartamentele coboară până la 53 de metri în subteran

Apartamentele de supravieţuire sunt concepute pentru a adăposti până la 70 de persoane, cu suficiente resurse pentru a le menţine în viaţă timp de câţiva ani, cât timp este de aşteptat să se aşeze praful. Un singur apartament are suprafaţa de aproape 600 metri pătraţi şi costă între 1,5 şi 3 milioane de dolari. Larry Hall, omul cu ideea proiectului, spune că apartamentele sunt deja vândute, dar el lucrează în prezent la un al doilea siloz.

buncar-subteran-04Ferestrele sunt înlocuite cu ecrane video. Rezidenţii pot schimba pe ecran scena de afară care le place

Aceste apartamente sunt echipate cu numeroase facilităţi moderne: televizoare cu ecran plat, piscine, teatru, zonă de gimnastică şi antrenament, săli de clasă şi bibliotecă, precum şi un centru de chirurgie minoră.

buncar-subteran-05

Fiecare unitate rezidenţială este prevăzută cu provizii de alimente congelate şi deshidratate care să ajungă timp de cinci ani pentru fiecare persoană. În plus, acestea au o grădină hidroponică, unde pot fi cultivate 70 de soiuri de fructe şi legume, şi o fermă piscicolă, în care se poate creşte soiul de peşte tilapia.

buncar-subteran-06

Aerul pentru întreagul imobil se filtrează prin filtre nucleare, biologice, chimice (NBC), iar prizele de aer sunt protejate de valve anti-explozie, care împiedică pătrunderea în instalaţie a unei unde de aer având suprapresiunea creată de o eventuală explozie produsă în apropiere de intrarea în instalaţie şi uciderea celor din interior.

buncar-subteran-07Dressing într-un dormitor matrimonial

Curentul electric este furnizat de reţeaua electrică locală, şi, ca rezervă, de o turbină eoliană mare şi un generator diesel, iar apa este furnizată din surse redundante, fiind purificată pentru consum.

buncar-subteran-09Un perete pentru căţărare şi o sală de gimnastică

buncar-subteran-08Piscină comună, cu o scenă în aer liber pictată pe pereţi

Complexul dispune de un sistem de securitate de clasă militară, care include camere video cu infraroşu, senzori de proximitate, microfoane, senzori de mişcare şi detectoare pasive. Numeroase niveluri de uşi anti-explozie sunt proiectate pentru a proteja intrarea în complex.

buncar-subteran-10Camera de control

Proiectul apartamente de supravieţuire nu este singurul de acest gen. În alte părţi din Statele Unite ale Americii, doritorii de supravieţuire amenajează numeroase buncăre private în unităţi militare dezafectate.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: businessinsider.in)