Un joc video dezvoltat pentru tratarea unei maladii oculare

Dig-Rush

Un joc video pentru tablete a fost dezvoltat în Canada pentru a trata ambliopia, o patologie a sistemului vizual care afectează în primul rând copiii, au anunţat cele două companii aflate la originea divertismentului terapeutic.

Ambliopia constă într-o diferenţă sau un decalaj de percepţie vizuală între ochi, necesitând în general pentru corijarea sa purtarea unei banderole peste un ochi pentru a-l stimula pe celălalt.

Jocul video „Dig Rush” a fost dezvoltat de către editorul de jocuri Ubisoft şi Amblyotech Inc., o companie specializată în aplicaţii electronice pentru deficienţe oculare. Acest joc, care nu a fost încă aprobat de autorităţile competente înainte de a fi comercializat, se bazează pe o metodă patentată exclusiv pentru tratamentul ambliopiei. Acest brevet a fost achiziţionat de Amblyotech de la Universitatea McGill din Montreal, al cărei director adjunct al Oficiului de Cercetare şi Marketing, Michele Beaulieu, a salutat faptul că o tehnologie inventată în universitate face saltul spre introducerea pe piaţă.

Tratamentul acestei maladii oculare, care afectează pe plan mondial 3% dintre copii, se bazează de obicei pe o consolidare a ochiului mai slab. Cu ajutorul acestui joc, creierul va face ochii să funcţioneze datorită percepţiei contrastelor roşii şi albastre cu ajutorul unor ochelari stereoscopici, au explicat creatorii lui.

„Medicul poate ajusta mai bine parametrii acestui joc în funcţie de starea ochiului afectat al pacientului, pentru a permite ochilor să perceapă ceea ce se întâmplă pe ecran”, se explică într-un comunicat al companiei. Jocul „Dig Rush” va fi disponibil pe tabletele electronice prin intermediul personalului medical calificat. (Text: Agerpres, Foto: montreal.ctvnews.ca, Video: youtube.com)