Un indian din Cluj a inventat un „kebab românesc”

kebab

Un indian care trăieşte în România de peste 15 ani a inventat un nou fel de kebab, pe care l-a botezat „românesc ” şi pe care îl serveşte în localul său, primul club oriental din regiunea Clujului.

Danish Ashraf locuieşte în Cluj-Napoca, unde a venit în urmă cu mulţi ani pentru a urma cursurile Facultăţii de Medicină. Între timp, el a decis să deschidă un local cu mâncare indiană, iar pentru a-i apropia pe clienţii autohtoni de aromele orientale a adaptat un kebab la gusturile românilor.

Meniul restaurantului Club Camel din Cluj-Napoca prezintă peste 20 de feluri de kebab, alese dintre cele peste 500 care există de secole în India.

„Noi avem o tradiţie de mii de ani în prepararea kebabului, există reţete foarte, foarte vechi. Pentru noi este o mâncare foarte bună pentru că modul de preparare face ca la final mâncarea să aibă foarte puţină grăsime. Se face numai cu pui, carne de vită şi de oaie. Nu conţine grăsime, pentru că noi nu o prăjim, se face doar pe grătar. Kebabul este o mâncare foarte sănătoasă, uşoară şi bine tolerată de oameni. Acum o mie de ani, carnea se pregătea în cuptoare de lut sub pământ, dar acum avem ustensile moderne. În India există peste 500 de feluri de kabab”, a spus Danish Ashraf.

Acesta a explicat că fiecare fel de kebab este diferit, în funcţie de combinaţia de condimente care se foloseşte în prepararea sa. Condimentele sunt cele care fac diferenţa între genurile de kebab şi astfel fiecare capătă un gust unic. Indianul ţine să precizeze că nu este vorba doar de piper şi sare, ci de zeci de feluri de condimente.

În bucătăria sa sunt folosite, în prezent, la prepararea kebabului, peste 100 de condimente aduse din India şi niciunul dintre ele nu se foloseşte la toate. De asemenea, într-un singur fel de kebab se foloseşte o combinaţie de cinci-şase genuri de condimente.

Cum trăieşte de multă vreme în România, Danish a adaptat un kebab la gusturile româneşti, în sensul că mâncarea este mai puţin iute şi respectă pe cât posibil aromele noastre.

„În România, în afară de mâncarea tradiţională cu mămăligă şi sarmale nu este niciun fel de mâncare cunoscut internaţional, ceva pe care lumea să-l recunoască. Eu am început cu acest kebab românesc că poate cine ştie, ajunge celebru peste ani, iar peste o generaţie devine un fel de mâncare pe care toată lumea îl cunoaşte. Că aşa începe istoria. Dar este şi o formă de apropiere a bucătăriei indiene de gusturile românilor. Este inventat de mine, se face cu pui, condimentele sunt toate aduse din India, dar mă gândesc să încerc şi cu pătrunjel, ca să aibă totuşi şi ceva românesc”, a spus Danish Ashraf.

Pe lângă carnea de pui preparată pe grătar, ingredientele de bază ale „kebabului românesc” sunt „garam masala”, care este un amestec tradiţional de 20 de feluri de condimente, chilli roşu măcinat – dar folosit cu moderaţie şi special tratat pentru a nu da o iuţeală prea mare – şi „tanduri masala”.

Indianul este optimist că va reuşi să stabilească o tradiţie cu kebabul inventat de el, deoarece Clujul i se pare un oraş cosmopolit, în care oamenii sunt deschişi la nou. Alte feluri de kebab din meniul său, care sunt foarte populare printre ardeleni, sunt Seekh kebab şi Tikka alb de pui, care se face cu smântână. (Text: Agerpres, Foto: globeholidays.net)