Un imens muzeu a fost inaugurat la Málaga

muzeu-malaga

Centrul expoziţional „Museo de Málaga”, din Málaga, cu intrare gratuită pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, şi-a deschis porţile pentru vizitatorii care doresc să cunoască a cincea pinacotecă mare din Spania, cu peste 15.000 de piese arheologice şi 2.000 de opere de artă, semnalează cotidianul spaniol El Mundo.

Clădirea în care se află muzeul, „Palacio de la Aduana” („Palatul Vămii”), a fost reabilitată şi adaptată între 2009 şi 2014. În acest spaţiu se expun 2.700 din cele 17.000 de obiecte care formează colecţia provenită de la vechile sedii ale muzeelor de Arte Frumoase şi Arheologie, închise în 1996 şi, respectiv, 1997.

Colecţia de artă se evidenţiază mai ales prin pictura din secolul al XIX-lea, cu tablouri de Joaquín Sorolla, Federico de Madrazo, Vicente Palmaroli, Enrique Simonet, Francisco Domingo Marqués, Emilio Sala, Martínez Cubells, Jiménez Aranda, Juan Antonio Benlliure şi Enrique Mélida. Din secolul al XX-lea, ies în evidenţă lucrări de Picasso, creaţiile lui José Moreno Villa, precum şi arta locală a generaţiilor anilor 50 şi 80.

enrique_simonet_anatomia-inimiiEnrique Simonet – „Anatomía del corazón”

Prin deosebita lor valoare se remarcă, printre altele, tablourile „Ecce Homo” şi „Mater Dolorosa” de Luis de Morales, „El viejo de la manta”, de Picasso, „Anatomía del corazón”, de Enrique Simonet, şi sculpturi precum „Cabeza de San Juan de Dios”, de Fernando Ortiz.

„Palacio de la Aduana”, cu peste 18.400 metri pătraţi construiţi, este o operă de artă în sine.

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea pentru a dota Málaga cu o Vamă corespunzătoare comerţului maritim din portul său, acest palat neoclasic a fost conceput de Manuel Martín Rodríguez. Proiectul de reabilitare şi adaptare i-a redat clădirii faţada iniţială, afectată de un incendiu în 1922. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)