Un grup de studenţi a realizat prototipul unui tren de foarte mare viteză

Deft Hyperloop-02

Studenţi olandezi au inaugurat joi, 30 iunie, prototipul ‘Delft Hyperloop’, proiect futurist al unui tren de foarte mare viteză, pe care ei îl vor prezenta în această vară în California în cadrul unui concurs mondial, a anunţat Universitatea tehnică din Delft (vestul Olandei), citată de agenţia France Presse (AFP).

Conceptul de Hyperloop (super-buclă) a fost lansat în anul 2013 de miliardarul american Elon Musk pentru transportarea pasagerilor cu viteză foarte mare, de până la 1200 de kilometri pe oră, în capsule care se deplasează printr-un tub de joasă presiune.

Pentru a dezvolta ideea în întreaga lume, Elon Musk a lansat un concurs internaţional în urmă cu un an. Câştigătorul finalei, în care se întrec 28 de echipe din întreaga lume, va fi responsabil de dezvoltarea viitoare a sistemului Hyperloop pretutindeni în lume.

Prototipul olandez ar urma să atingă viteza de 400 de kilometri pe oră pe parcursul testului printr-un tub de 1,8 metri diametru şi 1,5 kilometri lungime şi a fost construit aproape de birourile companiei SpaceX din Hawthorne (California).

Deft Hyperloop-01

Echipat cu magneţi pentru stabilizarea şi frânarea aparatului, ‘Deft Hyperloop‘ a fost dezvoltat de studenţi cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani specializaţi în arhitectură, inginerie mecanică şi management.

Primul test public al unui sistem de propulsie care va face să funcţioneze proiectul ‘Hyperloop’ a fost realizat în luna mai într-o zonă deşertică din apropiere de Las Vegas, în vestul Statelor Unite ale Americii, mai informează AFP. (Text: Agerpres, Foto: EPA, Video: youtube.com)