Un dovleac de 1.190,5 kg la Ludwigsburg Pumpkin Festival

ludwigsburg-dovleac-01

Denumite Blühendes Barock (Barocul Înfloritor), grădinile Palatului Ludwigsburg din Germania sunt renumite pentru cel mai mare şi mai frumos spectacol floral din lume, însă odată cu venirea toamnei, gingăşia şi coloritul florilor sunt înlocuite de robusteţea bostanilor de dimensiuni uriaşe care se înscriu la Ludwigsburg Pumpkin Festival.

Astfel, grădinile baroce din Ludwigsburg, care atrag anual cu mult peste 500.000 de vizitatori, sunt pur şi simplu ‘invadate’ timp de aproape o lună de sute şi mii de dovleci, printre care şi zeci de bostani uriaşi, care se bat pentru doborârea recordului mondial.

ludwigsburg-dovleac-10
La ediţia a 16-a a Ludwigsburg Pumpkin Festival, care se derulează în Blühendes Barock începând din 2 septembrie până în 6 noiembrie, crescătorul de dovleci Mathias Willemijns din Belgia a prezentat un exemplar care cântăreşte nici mai mult nici mai puţin de 1.190,5 kilograme.

Organizatorii au catalogat acest dovleac ca fiind unul ‘fabulos’, mai ales că a doborât toate recordurile posibile, atât cel european, cât şi cel mondial, iar din acest motiv cultivatorul a primit şi un bonus de 10.000 de euro.

Bostanul lui Mathias Willemijns i-a surclasat pe crescători de renume din Olanda, Elveţia, Slovenia, Italia, Austria şi Germania, care au prezentat, de asemenea, exemplare uriaşe. Astfel, locul doi, la mare distanţă, a fost ocupat de fermierul german Matthias Würsching, cu un dovleac de 895,5 kilograme, urmat de Berrens Luc (Belgia) cu 812,6 kilograme, locul 4 — Stefano Cutrupi (Italia) cu 806 kg, Locul 5 — Arnold Hordedin din Olanda cu 769,5 kg, Locul 6 — Lov?e Janko din Slovenia cu 689,5 kg, Locul 7 — Franz Mathias din Austria cu 581, 0 kg, Locul 8 — Martin Rudorfer din Germania cu 509,6 kg, Locul 9 — Eddi Vogel din Elveţia cu 509, 2 kg şi aşa mai departe, ultimul loc, al 18-lea, revenindu-i lui Björn Dietrich din Germania cu un bostan de 52,6 kilograme.

ludwigsburg-dovleac-03

Vechiul record mondial a fost deţinut până în această toamnă de elveţianul Beni Meier, care a reuşit să crească un dovleac de 1.054 kilograme, în anul 2014, însă fermierul belgian Mathias Willemijns a depăşit această greutate cu aproape 150 de kilograme.

Dovleacul care a doborât recordul mondial poate fi admirat până la sfârşitul expoziţiei de bostani de la Ludwigsburg, în 6 noiembrie, iar organizatorii susţin că acest record va fi extrem de greu de doborât de acum înainte.

ludwigsburg-dovleac-02

Însă cum au ajuns bostanii să fie expuşi în ‘Barocul Înfloritor’, în grădina fostei reşedinţe a ducilor germani?

În anul 2000, fraţii Martin şi Beat Jucker din Elveţia au adus la Ludwigsburg cel mai mare bostan de pe planetă, la acea vreme, în cadrul primei mari expoziţii de bostani din lume. Și aceasta după ce au organizat astfel de expoziţii în ţara lor, începând din anul 1997.

ludwigsburg-dovleac-04
‘Tinerii întreprinzători, inovatori şi agricultori au început în anul 1997, odată cu cultivarea fructelor de pădure pe domeniul lor din Seegräben, în apropiere de Zürich, şi cu o expoziţie de bostani. În 1999, la cea de-a treia lor expoziţie de bostani au fost în jur de 320.000 de vizitatori pe domeniul lor de la Jucker. Acesta a fost începutul poveştii, care încântă anual miile de vizitatori din Elveţia, Germania şi ţările vecine (…) Astăzi întâlnim expoziţiile de bostani ale fermei Jucker în parcurile de distracţii, în marile centre comerciale, resorturile hoteliere şi alte instituţii, atrăgând un val tot mai mare de vizitatori. Evident că cele trei ferme de agrement ale fraţilor Jucker din Elveţia au devenit o atracţie turistică’, au precizat organizatorii, în cadrul Expoziţiei de la Ludwigsburg.

Tot de la organizatori mai aflăm că ‘mama tuturor festivalurilor de dovleac’ are loc anual la Jucker Adventure Farm în Seegräben, Elveţia, iar în fiecare an cea mai mare expoziţie de dovleac din Elveţia prezintă o temă specială, care se repetă un an mai târziu în Ludwigsburg.

ludwigsburg-dovleac-05

Alegerea Ludwigsburg-ului pentru această expoziţie nu a fost deloc întâmplătoare, deoarece în landul Baden-Württemberg există o tradiţie în cultivarea dovlecilor, în special în zona Marbach am Neckar. Cel mai mare cultivator de bostani din Marbach am Neckar, Jens Eisenmann, a fost cooptat în echipa de organizare a manifestării. Alături de acesta, în echipa de organizare a celei de-a 16-a ediţii a Expoziţiei de Bostani de la Blühendes Barock se află şi Beat Jucker de la Jucker Farm (Elveţia), Kerstin Krauter, Stefan Hinner şi directorul Blühendes Barock, Volker Kugel.

ludwigsburg-dovleac-06

Pe lângă carcaterul turistic al expoziţiei de bostani de la Palatul Ludwigsburg, organizatorii urmăresc în mod deosebit extinderea selecţiei de soiuri de dovleac, gustul, durabilitatea, uşurinţa preparării în bucătărie şi multe alte elemente.

Evident că de la cel mai mare eveniment mondial în materie de bostani, care în acest an a avut tema ‘Manege frei im Kürbis-Zirkus!’ (Să înceapă Circul-Bostanilor!), nu puteau să lipsească sculpturile, compoziţiile, statuile, figurinele pe tema circului, toate din dovleac. Toate acestea a fost dublate de preparate culinare, uleiuri, suveniruri, evident tot din dovleac.

ludwigsburg-dovleac-07

Palatul Ludwigsburg în a cărui grădină barocă are loc competiţia mondială a bostanilor a fost construit în 1704 de către ducele Eberhard Ludwig, iar ulterior fiecare dintre locatari, printre care şi ducele Carl Eugen, şi-a pus amprenta asupra interiorului, dar mai ales asupra grădinilor, care se întind pe mai bine de 30 de hectare.

Dacă în jurul anilor 1770 grădina de sud a fost desfiinţată şi cultivată în mare parte cu trifoi, aceasta a fost revitalizată în 1797 de ducele Friedrich al II-lea, devenit rege în 1806, iar după venirea la putere a lui William I, grădina a fost deschisă publicului, în anul 1828.

ludwigsburg-dovleac-09

Palatul Ludwigsburg este construit în trei stiluri arhitecturale — Baroc, Rococo şi Neoclasicism — este acum muzeu şi adăposteşte o serie de atracţii deosebite: Muzeul de Ceramică, Muzeul de Modă cu ţinute începând din secolul al XVIII-lea până în secolul XX, apartamentele private ale ducelui Carl Eugen care păstrează decorul original, cu mobila şi accesoriile aferente, Galeriile Baroce, plus un muzeu interactiv pentru copii.

Pe lângă abundenţa de artă din palat şi de bostani, care se întrec pentru titlul mondial, sculpturi şi figurine confecţionate exclusiv din această legumă, cei care vizitează grădinile Palatului din Ludwigsburg, dacă nu sunt obosiţi după parcurgerea imenselor expoziţii, pot vizita turnul lui Rapunzel.

ludwigsburg-dovleac-08

Cum care Rapunzel? Acea fetiţă din poveste, devenită o fată superbă, care a fost ţinută captivă într-un turn fără uşă de o vrăjitoare, cu care am făcut cunoştinţă în basme.

După acest periplu prelungit, însă de-a dreptul incitant, putem concluziona că numărul mare de turişti care vizitează acest loc nu este deloc întâmplător, fiindcă Palatul Ludwigsburg, cu ale sale grădini Blühendes Barock, îmbină cum nu se poate mai armonios istoria cu poveştile copilăriei. (Text si foto: Agerpres)