Un călugăr budist ascundea în mănăstire 4,6 millioane de comprimate de metamfetamină

Un călugăr budist din Myanmar a fost arestat duminică, 5 februarie, după descoperirea a peste 4 milioane de comprimate de metamfetamină ascunse într-o mănăstire din nord-vestul ţării, a anunţat luni poliţia, citată de AFP.

„Când poliţia l-a arestat, a găsit 400.000 de comprimate în maşină”, a explicat pentru AFP responsabilul Kyaw Mya Win, din cadrul poliţiei din provincia Maungdaw.

Apoi, după ce au percheziţionat şi mănăstirea, forţele de ordine au descoperit „4,2 milioane de comprimate ascunse”, a adăugat el.

Potrivit media locale, bărbatul respectiv este primul călugăr arestat pentru posesie de droguri în această parte izolată a ţării.

Anul trecut, peste 98 de milioane de comprimate din acest drog de sinteză au fost confiscate, faţă de 50 de milioane în 2015.

Această ţară din Asia de Sud-Est, care abia iese dintr-o perioadă de decenii de regim militar, este una dintre plăcile turnante ale traficului de droguri în zonă.

Regiunea Triunghiului de Aur — formată din Laos, Thailanda şi Myanmar — a fost o perioadă îndelungată principala zonă de producţie pentru opiu şi heroină, până când Afganistanul a ajuns să deţină prim-planul.

Confiscările de metamfetamină în Asia-Pacific s-au cvadruplat în termen de cinci ani potrivit ONU, care estimează că producţia şi consumul de droguri a explodat în regiune.

În Thailanda, în jur de 30 de călugări au fost caterisiţi pentru consum de droguri în 2013, an în care regatul s-a confruntat cu o înmulţire a scandalurilor în care erau implicaţi oameni ai bisericii. (Text: Agerpres, Foto: huffingtonpost.ca)