Un bilet pentru spaţiul cosmic va costa câteva salarii

zbor-spatiu

Călătoriile private în spaţiul cosmic sunt deja în faza de realizare, o săptămână acolo costă 35 de milioane de dolari şi, în viitorul nu prea îndepărtat, un bilet pentru spaţiul cosmic va costa salariile pe câteva luni ale unui român, a declarat, marţi, 12 aprilie, la Târgovişte, primul român care a zburat în cosmos, Dumitru Prunariu.

”Călătoriile private în spaţiul cosmic sunt deja în faza de realizare, sunt construite cosmoporturi, sunt construite nave, trebuie pur şi simplu finalizate testările lor şi primii oameni vor zbura în regim privat în spaţiul cosmic. Aşa cum şi în aviaţie s-a început prin aventuri ale unor unor pionieri şi în domeniul cosmic activităţile private sunt deja puse pe picioare, dar cu mult mai multă ştiinţă faţă de cum s-a început aviaţia. Desigur, deocamdată costă scump să ajungi în spaţiul cosmic. Pentru a petrece o săptămână acolo, în jur de 35 de milioane de dolari, pentru a petrece câteva minute la limita imponderabilităţii şi a reveni costă cam 200.000 de dolari, dar sunt convins că într-un viitor nu prea îndepărtat un bilet pentru spaţiul cosmic va costa salariile pe câteva luni ale unui român”, a spus Dumitru Prunariu.

Acesta a fost prezent, marţi, la Casa Sindicatelor din Târgovişte, unde s-a realizat în premieră naţională o legătură în direct, în mod oficial, cu un astronaut aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

”Este foarte important pentru tineri ca la această vârstă, când visează, când aspiră, când se orientează spre domenii de activitate să aibă posibilitatea să intre în legătură direct cu un obiectiv foarte important, cea mai mare investiţie internaţională în spaţiul cosmic, Staţia Spaţială Internaţională, şi cu un cosmonaut real”, a spus Dumitru Prunariu.

Legătura în direct de la Târgovişte cu astronautul american Jeffrey Williams aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale s-a realizat la a doua încercare de la ora 18.26, pentru aproximativ 10 minute. Prima încercare nu a reuşit din cauza unor probleme tehnice.

Un număr de 20 de elevi dâmboviţeni au pus câte o întrebare astronautului american. Întrebările au fost legate de viaţa în spaţiu, despre cum se adaptează astronauţii acolo şi despre impresiile unui astronaut care zboară în spaţiu.

Sub titulatura ARISS EU 282, evenimentul a fost organizat de către Universitatea Valahia Târgovişte sub patronajul agenţiilor spaţiale NASA şi ESA, precum şi a organizaţiei internaţionale ARISS (Amateur Radio on International Space Station).

Întregul contact cu Staţia Spaţială Internaţională a putut fi urmărit în direct pe www.youtube.com/vodafonebuzz. (Text: Agerpres, Foto: theatlantic.com)