Un artist extravagant va trăi captiv într-o rocă timp de o săptămână

Artistul francez Abraham Poincheval, specialist în spectacole extreme, a fost închis, miercuri, 21 februarie, pentru o săptămână, în inima unei roci de 12 tone amplasate în subsolul unui centru de artă contemporană din Paris, informează AFP.

Cele două jumătăţi ale imensei roci vulcanice au fost unite, închizându-l pe artistul îmbrăcat într-un costum bleumarin, ca într-un fel de sarcofag în formă de om stând în şezut.

„Proiect pentru a trăi într-o piatră”, acesta este titlul pe care l-a dat Abraham Poincheval, în vârstă de 44 de ani, reprezentanţiei sale ce poate fi urmărită de public pe un monitor, în direct, transmisiunea fiind făcută din interiorul rocii cu ajutorul unei camere video cu infraroşu.

În caz de urgenţă, cele două părţi ale pietrei pot fi despărţite în doar câteva secunde.

Chiar înainte de „împietruirea” artistului, preşedintele Centrului de Artă Contemporană Palais de Tokyo, Jean de Loisy, i-a oferit acestuia un roman, ”Le Grand jeu”, de Française Céline Minard, ce povesteşte experienţa unei femei care se izolează de semenii săi într-un refugiu high-tech atârnat pe peretele unui masiv muntos.

Pentru Abraham Poincheval, această experienţă este ”un fel de călătorie în interiorul pietrei, o formă de cristalizare sau de fosilizare”, după cum a declarat pentru sursa citată cu puţin timp înainte de închiderea sa.

„Inima pietrei a fost tăiată după silueta mea, uşor extinsă pentru anumite mişcări. Există mici nişe pentru a depozita apa, obiectele de toaletă… Iar o alta pentru produse alimentare, în special lichide, supe”, a explicat Abraham Poincheval alături de tatăl său.

„Există sisteme de securitate şi de monitorizare medicală pentru a şti cum mă comport. Nu trebuie ca oamenii din exterior să se simtă mai oprimaţi decât mine!”, a glumit el.

Poincheval nu este străin de experienţele bizare. El a petrecut 13 zile într-un mod similar, închis într-un urs împăiat, a fost îngropat sub o rocă timp de opt zile şi a navigat pe Ron într-o sticla sticlă imensă, arată The Guardian. De asemenea, artistul francez şi-a petrecut o săptămână, anul trecut, în vârful unui stâlp de 20 de metri înălţime, lângă gara din Paris.

În cadrul viitoarei sale reprezentaţii, ce va purta numele ”Ou” şi va debuta la 29 martie, Poincheval va cloci o duzină de ouă timp de trei-patru săptămâni, până ce puii vor ecloza, mai arată The Guardian care notează că marea ambiţie a artistului este însă de a ”merge pe nori”, o experienţă pentru care se pregăteşte de cinci ani, după cum a mărturisit acesta.(Text: Agerpres, Foto: EPA)