Un arici a descoperit o lampă veche de 1.400 de ani

lampa-vecheO echipă de arheologi israelieni a descoperit o lampă veche de 1.400 de ani datorită unui arici care şi-a săpat vizuina într-un sit din centrul Israelului, a anunţat Administraţia antichităţilor israeliene. Arheologii, care efectuau o inspecţie de rutină pentru a combate furtul de obiecte antice din situl Horbat Siv, au zărit ceva deosebit în apropierea vizuinii unui arici.

Când s-au apropiat, au găsit o lampă intactă din ceramică de acum 1.400 de ani, scoasă la suprafaţă de animal.

„Ariciul este un arheolog excelent, care ştie să sape într-un mod incomparabil”, a spus Ira Horovitz din conducerea Antichităţilor, pe site-ul administraţiei. „Cum în ţară există numeroase situri arheologice, se întâmplă ca aricii să îşi construiască adăpostul între vestigii subterane. Scot cu mare pricepere pământul la suprafaţă şi, odată cu el, tot felul de obiecte arheologice”, a adăugat expertul.

În pofida acestui ajutor necondiţionat, Autoritatea Antichităţilor i-a avertizat pe toţi aricii din ţară: „Facem un apel să se abţină să sape în situri arheologice şi îi anunţăm că acest tip de activitate fără autorizaţie constituie un delict”, a scris administraţia cu mult umor. (Text: Agerpres, Foto: jpost.com)