Un american acuză Apple de furtul invenţiei sale, un „iPhone” din 1992

iphone-02

Un american a dat în judecată firma Apple, pe care o acuză că i-a furat ideea iPhone-ului, datând din 1992. Thomas Ross din Florida a intentat procesul luni, prezentând drept probă planurile depuse în 1992, cu 15 ani înainte de lansarea primului model de iPhone, în 2007, la Oficiul american de Brevete şi Mărci (U.S. Patent and Trademark Office), relatează 20minutes.ch.

Desenele prezintă un „dispozitiv de citire electronică” al cărui scop este „oferirea unei alternative la textele imprimate pe hârtie, ca reviste, cărţi, manuscrise”, scrie inventatorul în cererea sa de brevetare. Într-unul din aceste planuri apare un aparat dreptunghiular cu colţuri rotunjite, cu un ecran pe cea mai mare parte a feţei, care poate avea asemănări cu un iPhone.

Depuse în noiembrie 1992, planurile au fost declarate abandonate în aprilie 1995, după ce inventatorul nu a achitat cheltuielile necesare înregistrării. Thomas S. Ross a intentat o acţiune şi împotriva Oficiului american de Brevete şi Mărci, care a refuzat să îi recunoască invenţia la 11 iulie 2007, cu 12 zile după prezentarea primului iPhone de către Steve Jobs.

Reclamantul susţine că a suferit „un prejudiciu considerabil şi ireparabil, care nu poate fi plătit în întregime şi nu se măsoară în bani”. Totuşi, el cere ca despăgubire 10 miliarde de dolari de la Apple, precum şi un procent de 1,5% din viitoarele vânzări mondiale de aparate care îi încalcă brevetul, încheie 20minutes.ch. (Text: Agerpres, Foto: pixabay.com)