Ultimii olari care se luptă pentru păstrarea tradiţiei ceramicii din Lungeşti

ceramica-Lungesti-02

Familia Dogaru este singura din Lungeşti care se luptă să păstreze tradiţia olăritului din această zonă, cunoscută încă din antichitate şi care până în 1989 număra nu mai puţin de 100 de meşteri olari.

Când spui olărit la Vâlcea te referi la trei mari centre de ceramică — Horezu, Vlădeşti şi Lungeşti. Din păcate, dacă în Horezu s-a reuşit cu bine menţinerea acestei tradiţii vechi de peste două mii de ani, la Vlădeşti şi la Lungeşti această artă este din ce în ce mai rară şi dacă nu se va face nimic, sunt şanse ca aceasta să rămână o aminitre”, spune primarul din Lungeşti, Tiberiu Costea.

De altfel, singura familie care se luptă pentru a duce mai departe zestrea trecutului la Lungeşti este familia meşterului olar Dogaru, unde soţii Ion şi Iulia au investit, după cum spun, „o avere în atelierul casei”.

„Nu ştiu câtă lume cunoaşte faptul că lutul de Lungeşti este cel mai rezistent la ardere. Spre deosebire de lutul de Horezu, acesta rezistă la temperaturi de peste 1000 de grade. O oală de sarmale făcută din lut de Lungeşti ţine mai mult decât în altă parte. Nu avem plumb. Este mai mult plăcere decât afacere, dar este o muncă de dimineaţa până seara şi un proces extrem de complex, de la alesul pământului, până la modelare, coacere sau colorarea acestuia”, spune meşterul Dogaru.

ceramica-Lungesti-01

Familia Dogaru lucrează mai mult pentru comenzi şi s-ar bucura dacă elevii de la şcoală ar dori să înveţe aceste taine.

„Ne-am dori ca cei din Lungeşti să dorească, să iubească acest meşteşug, să iubească pământul care se modelează. Dar azi lumea nu mai iubeşte munca. Până în 1989, fără să greşesc, peste 100 de familii lucram în olărit. Ceramica de Lungeşti câştiga toate premiile puse în joc, era altceva, eu eram copil şi numai pe lângă atelierele de ceramică am copilărit. Eu şi soţul meu. Soţul meu a învăţat această taină de la tatăl său care şi el a învăţat de la tatăl său, este o moştenire de aur”, spune Iulia Dogaru.

Din păcate, mai spune femeia, copiii de azi „se uită cu plăcere la roata de lut, dar apoi se întorc la tabletă şi iphone”.

Familia Dogaru a participat zilele trecute la Iaşi la un târg de ceramică de unde s-au întors cu premii, „ca de fiecare dată”.

ceramica-Lungesti

Autorităţile încearcă să reînvie această tradiţie, a „lutului roşu de Lungeşti”.

„Vom face lângă şcoală un atelier de olărit, vom încerca să explicăm oamenilor şi în special copiilor că zestrea noastră culturală este olăritul. Că de pe vremea dacilor, la Lungeşti pământul era modelat, că atunci când învârt roata olarului au în mână o istorie de peste două mii de ani. Vom face imposibilul pentru ca această tradiţie să nu moară. Mă uit că ia românească a redevenit cel mai iubit obiect vestimentar şi asta îmi dă sperante, că tradiţiile pe care cândva le-am aruncat la coş, le redescoperim. Aşa cum a început să se coase ie şi borangic, aşa cu siguranţă va începe învârtitul roţii olarului”, a completat primarul din Lungeşti.

Judeţul Vâlcea este cunoscut ca fiind cel mai important păstrător al tradiţiei olăritului, având trei centre de ceramică — Horezu, Vlădeştiul cu ceramica albă şi Lungeştiul cu ceramica roşie. (Text: Agerpres, Foto: radiocraiova.ro)