Replicile în mărime naturală ale unor dintre ultimii dinozauri din Transilvania au stârnit încântare, dar şi teamă printre micuţii vizitatori prezenţi miercuri, 12 octombrie, la vernisajul expoziţiei ce va putea fi vizitată, timp de o lună, la Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău.
„Expoziţia „Ultimii dinozauri din Transilvania” a fost organizată de Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj Napoca Direcţia Patrimoniu Cultural. Intenţia colegilor noştri de la Cluj a fost aceea de a familiariza publicul larg cu acest gen de descoperiri, care sunt extrem de rare şi mai greu de înţeles, în special de cei mici. De aceea au făcut aceste reconstituiri şi ne-au permis să le expunem, nu numai nouă, ci şi altor muzee din ţară.
Expoziţia a fost la Alba Iulia şi de aici va pleca la Tulcea. Sunt patru reconstituiri, atât dinozauri ierbivori cât şi carnivori, specii care au descoperite pe teritoriul Transilvaniei şi nu neapărat pe teritoriul României”, a declarat, miercuri, 12 octombrie, muzeograful Sanda Băcueţ.
Sanda Băcueţ le-a explicat celor prezenţi la vernisaj că în perioada în care în nord-vestul României trăiau dinozauri, aici era apă şi puţine zone de uscat, motiv pentru care resursele de hrană erau limitate, iar dinozaurii au fost mai mici, comparativ cu cei din alte regiuni ale globului.
La vernisajul de miercuri au participat în principal copii de vârstă preşcolară, care s-au arătat, unii foarte entuziasmaţi la vederea dinozaurilor, în vreme ce alţii s-au speriat de replicile de mari dimensiuni ale animalelor care populau zona Transilvaniei în urmă cu 100 de milioane de de ani.
„Reacţiile celor mici care vizitează expoziţia sunt extrem de amuzante. Sunt încântaţi, unora le este şi frică, mai ales celor care vin cu părinţii, nu în grup. Am avut un copil care chiar a întrebat la final: „Tati, ţi-a fost foarte frică de dinozauri?”. Sunt foarte drăguţi. Am avut vizitatori începând de la trei ani, până la adulţi”, a precizat sursa citată.
Expoziţia „Ultimii dinozauri din Transilvania” poate fi vizitată la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău, până în 15 noiembrie, inclusiv sâmbăta şi duminica.(Text si foto: Agerpres)