Ultima supravieţuitoare a secolului XIX sărbătoreşte 117 ani

emma-morano-01

Emma Morano, ultima supravieţuitoare cunoscută a secolului al XlX-lea şi decana de vârstă a omenirii, îşi sărbătoreşte marţi, 29 noiembrie, cea de-a 117-a aniversare în micul său apartament din Verbania, în partea de nord a Italiei, relatează AFP.

Morrano s-a născut la 29 noiembrie 1899, primul său iubit a dispărut în timpul Primului Război Mondial, iar înainte de Al Doilea Război Mondial s-a despărţit de un soţ abuziv. Până la 75 de ani, italianca a lucrat într-o fabrică care confecţiona saci de iută.

La vârsta de 20 de ani, Emmei i s-a prescris o dietă bazată pe două ouă crude şi un ou fiert zilnic, la care se adăuga puţină carne şi foarte puţine fructe şi legume — regim pe care l-a urmat timp de aproape un secol.

Deşi în prezent adoră biscuiţii, centenara mărturisea într-o întrevedere cu AFP la sfârşitul lunii octombrie că nu e sigură dacă va gusta din tortul de ziua ei de naştere: cel de la aniversarea de 116 de ani a îmbolnăvit-o.

„Oamenii vin. Eu nu invit pe nimeni, dar ei vin. Din America, Elveţia, Austria, Torino, Milano …Vin din toate colţurile lumii să mă vadă!”, a povestit ea.

Foarte independentă, Emma s-a descurcat singură până la 115 de ani, chiar dacă nu a mai ieşit din apartamentul de două camere de 20 de ani. Cu toate acestea, începând cu anul trecut, centenara nu şi-a mai părăsit patul şi are nevoie tot timpul de un însoţitor.

Deşi mintea sa a rămas în continuare ageră, ea aude foarte greu, se exprimă cu dificultăţi, are vederea prea slabă pentru a se putea uita la televizor şi petrece cea mai mare parte a timpului dormind.

Miercuri, Emma urmează să primească vizita unor rude şi a câtorva jurnalişti, dar şi pe cea a primăriţei din Verbania, Silvia Marchionini.

Cu această ocazie, în onoarea sa va fi interpretată „o călătorie muzicală pe parcursul a trei secole” la teatrul local, iar o biografie romanţată „Femeia care a văzut trei secole”. de Rene Papas, va fi prezentată în avanpremieră.(Text: Agerpres, Foto: EPA)