Folosite frecvent pentru tratamente cosmetice corporale şi pentru păr, uleiurile esenţiale sunt tot mai mult întrebuinţate şi pentru ten, fiind apreciate nu numai pentru beneficiile aduse pielii, ci şi stării generale de sănătate.
Aceste substanţe uleioase extrase din plante, dintre care multe sunt aromate (ca de exemplu cel de trandafir, floare de portocal, de mandarin, de iasomie, de mentă), sunt utilizate de mii de ani, fiind considerate unele dintre cele mai active substanţe din cosmetica naturistă. Virtuţile lor se observă şi în plan emoţional, întrucât reduc stresul şi induc o stare de confort şi armonie. Au un puternic efect antiseptic, ajută la detoxifierea organismului şi la regenerarea celulară, prevenind îmbătrânirea prematură.
O regulă fundamentală este aceea că uleiurile esenţiale sunt mai eficiente în combinaţie cu alte substanţe, deoarece nu conţin apă şi, prin urmare, singure nu pot hidrata pielea. Rolul lor este foarte important întrucât au o mare viteză de penetrare în straturile mai profunde ale pielii şi ajută la tratarea unor probleme interne ale epidermei.
Timpul de absorbţie al unui ulei esenţial variază în funcţie de masa lui moleculară, dar este totdeauna foarte mic, de maximum 15 secunde. Prin urmare, produsele care conţin asemenea uleiuri intră foarte repede în piele, fără a lăsa luciu şi senzaţie de grăsime. În plus, contribuie la creşterea rezistenţei pielii.
Uleiurile esenţiale trebuie alese ţinând cont de tipul de ten şi este de preferat să fie aplicate noaptea. Unele dintre ele sunt utile şi pentru pielea grasă, contribuind la controlarea secreţiei glandelor sebacee şi la prevenirea apariţiei punctelor de grăsime tipice acestui tip de ten. Foarte utile pentru tenul uscat, aceste uleiuri trebuie folosite înainte de machiaj, ele conferind elasticitate pielii şi asigurând o aplicare omogenă a fardurilor.
Hidratarea este mai rapidă dacă uleiurile esenţiale sau produsele care le conţin se aplică pe pielea curată şi umedă. Câte o picătură se poate pune punctual în zone deshidratate, cum ar fi nasul sau bărbia. Aplicate în cantitate mică pe pomeţi sau pe buza superioară dau o strălucire specială acestor părţi ale feţei.
Multă lume se întreabă dacă aceste uleiuri sunt recomandabile pe timpul verii, având în vedere că s-a spus de multe ori că sunt fotosensibile şi pot duce la apariţie unor pete pe piele. Cosmeticienii dau asigurări că serumurile pe bază de uleiuri esenţiale se pot folosi oricând, singura condiţie fiind ca uleiurile să nu reprezinte mai mult de 7% din volum. Evident, dacă pielea urmează a fi expusă la soare, după aplicarea serumului, se impune şi o cremă cu factor de protecţie solară adecvat.
Ca regulă generală, se pun câteva picături de ulei esenţial în palme, care se unesc şi se freacă între ele pentru a încălzi produsul. Se apropie palmele de nas şi se inspiră profund, pentru a beneficia de parfumul agreabil şi sănătos al uleiului. În continuare, degetele se aşează pe cele două nări şi se deplasează uşor, către frunte, apoi spre urechi şi baza gâtului, zonă care trebuie apăsată uşor. Fără îndoială, senzaţia de bine nu va întârzia să apară .(Text: Agerpres, Foto:static1.squarespace.com)