Uleiul de măsline a devenit un produs de lux

Evoluţiile meteo nefavorabile din Spania şi Italia au provocat dispariţia salatei şi dovleceilor de pe rafturile supermarketurilor din Europa, iar acum a venit rândul uleiului de măsline, informează Bloomberg.

International Olive Council informează că preţul uleiului de măsline extravirgin în Italia a crescut cu aproape o treime din octombrie şi până în prezent ajungând la 5,75 euro per kilogram, în timp ce în Spania preţurile au crescut cu aproximativ 10%. Motivul este vremea nefavorabilă din Spania şi Italia, cei mai mari producători mondiali de ulei de măsline.

Această situaţie se resimte cel mai acut în Marea Britanie. Din cauza deprecierii lire sterline în urma Brexitului, preţul uleiului de măsline este la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Celebrul chef Jamie Oliver a fost nevoit sa închidă şase restaurante cu specific italian din Marea Britanie, dupa ce costurile sale au crescut în urma deprecierea lirei.

„Uleiul de măsline este scump şi foarte mult la cheremul naturii. Sortimentele foarte bune merită fiecare bănuţ. Practic plăteşti pentru fiecare linguriţă, la fel ca şi pentru foie gras sau caviar”, spune Jamie Oliver.

La rândul său, chef Francesco Mazzei, care are un restaurant în celebrul cartier londonez Mayfair, susţine că a fost nevoit să majoreze preţurile.

„Uleiul de măsline a devenit un produs de lux”, spune Mazzei.

În mod normal, clima blândă care predomină în regiunea litorală a Spaniei permite creşterea în câmp deschis a legumelor, chiar şi în timpul iernii. În acest an, însă, ploile torenţiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate de un val de frig şi căderi de zăpadă în ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producţia lor în restul Europei.

Impactul intemperiilor din Spania este cu atât mai mare în acest an cu cât şi alţi producători sunt afectaţi de temperaturile scăzute. În special în Italia, mii de ferme au pierdut producţia lor de legume din perioada iernii din cauza unor căderi record de zăpadă. Principalul sindicat al agricultorilor italieni estimează că pierderile se ridică la 400 de milioane de euro.

Consecinţa imediată a intemperiilor din Spania şi Italia este creşterea explozivă a preţului la legume în Europa, astfel că în Germania preţul salatei s-a dublat, în timp ce în Finlanda s-a triplat, în timp ce preţul la dovlecei a crescut de patru şi de chiar cinci ori în Franţa.

În Marea Britanie, unul dintre principalii clienţi ai Spaniei, consecinţele s-au resimţit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanţuri de supermarketuri au decis să raţionalizeze salata şi broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate şi trei broccoli.

Spania este primul producător şi exportator de fructe şi legume din Uniunea Europeană, iar Franţa şi Marea Britanie sunt primii săi clienţi. (Text: Agerpres, Foto: newhealthadvisor.com)