Twitter, Facebook şi Google (Youtube), acţiunate în justiţie de tatăl unei studente ucise în atacurile de la Paris

Nohemi Gonzalez

Tatăl unei studente din California, ucisă în atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, a acţionat în justiţie Twitter, Facebook şi Google (Youtube), afirmând că acestea au permis grupărilor jihadiste să-şi răspândească ideologia şi să racoleze simpatizanţi, relatează vineri, 17 iunie, AFP.

Nohemi Gonzalez (23 de ani), o studentă originară din El Monte, California (sud-vestul SUA) este singura victima americană printre cele 130 de persoane ucise de un comando jihadist pe 13 noiembrie, la Paris. Ea a fost ucisă în timp ce lua masa la restaurantul Belle Equipe.

În plângerea depusă săptămâna aceasta la tribunalul federal din California de Nord, tatăl victimei, Reynaldo Gonzalez, afirmă că reţelele de socializare au adus ‘în cunoştinţă de cauză un sprijin material esenţial în ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi i-au permis să efectueze numeroase atacuri, inclusiv cel din 13 noiembrie’.

În decembrie 2014, potrivit textului, Stat Islamic avea 70.000 de conturi pe Twitter, dintre care ’79 oficiale’ şi postări ‘de cel puţin 90 de tweet-uri pe minut’.

‘Gruparea Stat Islamic utilizează Google (Youtube) şi Facebook în aceeaşi manieră’, insistă tatăl victimei în plângerea sa, solicitând despăgubiri de valoare nespecificată.

O primă audiere este programată pentru 21 septembrie la un tribunal federal din Oakland (California de Nord). (Text: Agerpres, Foto: Reuters)