Turnul curcubeu al lui Raymond Moretti

Cosul de fum Moretti1

În aglomeratul district La Défense din Paris se află unele dintre cele mai remarcabile lucrări de artă modernă. Într-o zonă de 160 de hectare, există mai mult de 60 de statui, sculpturi şi monumente create de artişti, cum ar fi Louis-Ernest Barrias şi Alexander Calder.

Cosul de fum Moretti3

Cosul de fum Moretti2

Un monument care iese în evidenţă asemeni unui băţ gigantic de bomboană este turnul strălucitor colorat, numit Coşul de fum Moretti sau pur şi simplu Le Moretti.

Cosul de fum Moretti4

Este un coş de fum mare, de 32 de metri înălţime, îmbrăcat în fire colorate de fibră de sticlă. Le Moretti este compus din 672 de tuburi din fibră de sticlă cu diametrul de la 2 la 30 cm, vopsite în 19 culori diferite.

Cosul de fum Moretti5

Tuburile din fibră de sticlă au o lungime totală de 22 km şi cântăresc 27,5 tone. Ele acoperă întreaga suprafaţă exterioară a coşului de fum. Noaptea, coşul de fum este luminat de reflectoare, făcând să se reflecte în ferestrele clădirilor din jur.

Cosul de fum Moretti7

Cosul de fum Moretti6

Lucrarea este situată în cartierul La Défense, între clădirile Neuilly Défense şi Piaţa Manhattan. Structura a fost finalizată în 1990, iar inaugurarea a avut loc în 1995. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)