Turiştii pot ajunge pe şosea până la Sarmizegetusa Regia

Sarmisegetuza-regia

Turiştii care doresc să viziteze cetatea dacică Sarmizegetusa Regia pot ajunge până la un kilometru de zidurile fostei capitale a Daciei cu maşina, pe un drum asfaltat şi marcat ce a fost inaugurat oficial luni după-amiază, 23 mai, în prezenţa autorităţilor locale şi a mai multor invitaţi din alte judeţe ale ţării.

Drumul pleacă din localitatea Costeşti şi străbate un traseu în lungime de 19 kilometri, până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate. Ultima porţiune va trebui străbătută pe jos de către turişti, care vor urca astfel porţiunea rămasă pe un drum pavat cu dale de andezit.

‘Drumul înseamnă foarte mult. Putem spune că este o nouă epocă istorică în viaţa cetăţii Sarmizegetusa Regia. De la retragerea aureliană nu a mai existat un drum către cetatea Sarmizegetusa Regia, iar ceea ce a fost până acum a stricat maşini şi a enervat oameni. De acum sperăm să intrăm în normalitate. Mai sunt încă încă mici lucruri de pus la punct, dar aşa cum am trecut în perioada asta de greutăţi, vom merge mai departe’, a declarat administratorul cetăţii Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky.

Modernizarea drumului dintre localitatea Costeşti şi cetatea Sarmizegetusa Regia început în luna august 2015 şi a costat 18,2 milioane lei, fonduri obţinute în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2007-2013.

În cadrul proiectului au fost refăcute şapte poduri, dintre care două sunt noi. de asemenea, pa parcursul drumului au fost realizate 12 parcări cu 160 de locuri de parcare, iar patru dintre acestea permit accesul autocarelor. Ultima parcare, spre cetatea dacică, este şi cea mai mare şi a fost realizată peste cursul de apă al râului Valea Albă. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Administratia Sarmizegetusa Regia)