Turiştii care vor să afle detalii despre viaţa preşedintelui Klaus Iohannis şi să vadă o parte din locurile dragi acestuia de la Sibiu, pot apela la câţiva ghizi, care, contra sumei de 50 de lei de persoană, timp de o oră îi vor conduce, începând cu 1 mai, prin centrul istoric al oraşului, povestindu-le despre copilăria, dar şi activitatea ca profesor şi primar al şefului statului.
Inspirat după modelul americanilor, care au inventat „Obama Tour”, „Drumul Preşedintelui” este primul ghidaj de acest fel din România.
„Vă invităm să păşiţi, alături de noi, în poveste. Pas cu pas. Programul va fi de luni până duminică, cu începere de la orele 12:00, 14:00, 16:00 şi 18:00. Turiştii au ocazia să vadă şi interiorul unuia dintre obiective. Spre exemplu, ne gândim să îi putem duce şi în interiorul sediului Forumului Democrat al Germanilor din România, formaţiune pe care a condus-o preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, turiştii vor putea să vadă spaţiile publice din Primăria Municipiului Sibiu, locul în care a lucrat ca primar Klaus Iohannis. Mărimea unui grup este de minim şase şi maxim 16 persoane. Costul este de 50 de lei, de persoană. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50 %, iar copiii sub 10 ani, de gratuitate„, a declarat Elena Lotrean, cea care promovează „Drumul Preşedintelui”.
Cei care doresc să îşi facă o rezervare la acest tur o pot face şi pe Internet, accesând site-ul drumulpresedintelui.ro, unde există şansa de a câştiga un tur gratuit.
„Itinerariul «Drumul Preşedintelui» porneşte din Piaţa Mică numărul 3, de la Sibiu – Gitts, Tours & Crafts, locul care propune rute şi experienţe culturale în Sibiu şi Transilvania. Prima oprire în traseul nostru este pe strada Papiu Ilarian, unde Preşedintele şi-a petrecut prima parte a copilăriei. O casă veche, cu mai multe familii, din centrul istoric al Sibiului. Drumul continuă prin parcul Cetăţii, locul unde Preşedintele s-a jucat când era copil. Şcoala şi biserica sunt două lucruri definitorii pentru orice om. Le arătăm turiştilor Colegiul Samuel von Brukenthal, locul unde Preşedintele Klaus Iohannis a fost profesor, după care Biserica Evanghelică, unde ştim că a mers o bună bucată de timp. Desigur, ne oprim şi în faţa sediului Primăriei, unde a fost primar şi în faţa sediului Forumului Democrat al Germanilor din România, unde a fost preşedinte”, explică Elena Lotrean. Aceasta a recunoscut că s-a consultat în alegerea obiectivelor turistice şi cu soţia preşedintelui, cu Carmen Iohannis.
Turiştii care urmează „Drumul Preşedintelui” pot afla lucruri interesante nu doar despre Klaus Iohannis, ci şi despre Sibiu. Cei care doresc să stea pe scaunul primarului Klaus Iohannis, nu o vor putea face şi vor fi nevoiţi să se mulţumească doar cu o vizită în sala de şedinţe a Consiliului Local, unde Klaus Iohannis era prezent împreună cu consilierii.
Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de saşi transilvăneni. Între anii 1979-1983, a urmat cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvirea facultăţii, a fost profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu (1983-1997), inclusiv la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, al cărui elev a fost. A ocupat funcţia de inspector şcolar general adjunct (1997-1999) şi apoi inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sibiu (1999-2000).
Din 1990, este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). În 1997, a devenit membru în Comisia de învăţământ a FDGR Transilvania, iar în 1998 a fost ales în Comitetul de conducere al FDGR Sibiu, precum şi şeful Comisiei de învăţământ a FDGR Sibiu. Între 2002-2013 îndeplineşte funcţia de preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, fiind reales în 2006 şi 2010.
La 30 iunie 2000, a fost ales primar al Municipiului Sibiu, în al doilea tur de scrutin, din partea FDGR. În 2004, a fost reales cu 88,7% din voturi. La alegerile locale din 2008 a obţinut un nou mandat de primar, întrunind 83,2% din opţiuni. A fost reales în funcţie la alegerile locale din 10 iunie 2012.
Şi-a dat demisia din funcţia de primar la 2 decembrie 2014, în urma câştigării alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014. A iniţiat numeroase contacte cu investitori străini şi cu oficiile Uniunii Europene. Sub angajamentul său, municipiul Sibiu a fost numit Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2007 (împreună cu Luxemburg). La 20 februarie 2013, s-a înscris în PNL, rămânând şi membru FDGR, dar renunţând la preşedinţia Forumului. (Text: Agerpres, Foto: staedte-fotos.de, Video: youtube.com)