Tunel pe sub Stonehenge

Planurile pentru un tunel rutier ce ar putea fi amenajat sub celebrul monument preistoric Stonehenge, unul dintre cele mai importante simboluri din Marea Britanie, au fost dezvăluite joi, 12 ianuarie, informează Xinhua.

Autorităţile britanice au anunţat că tunelul de sub Stonehenge, sit aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, va costa 2 miliarde de lire, iar proiect a fost gândit pentru a rezolva problema traficului din preajma sitului care măsoară 25 de kilometri pătraţi.

Stonehenge, una dintre minunile lumii, cu o vechime de peste 5.000 de ani, este cel mai cunoscut monument preistoric de pe continentul nostru.

English Heritage, organismul cultural oficial care are în gestiune situl, a salutat anunţul guvernului britanic catalogându-l drept „o hotărâre extraordinară”. Agenţia şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la zecile de mii de vehicule care circulă zilnic în apropiere de Stonehenge. Potrivit reprezentanţilor acesteia, zgomotul constant provenit de la trafic compromite bucuria şi înţelegerea monumentului.

Iniţiativa de amenajare a tunelului a fost apreciată şi de UNESCO şi Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, potrivit unui raport emis de aceste organisme, mai arată sursa citată.

Ideea acestei construcţii a fost propusă pentru prima dată în urmă cu peste doi ani, când guvernul a înaintat iniţiativa de a amenaja un tunel de cel puţin 2,9 kilometri pentru a degaja mare parte din traficul din zona Stonehenge.

Este probabil ca proiectul să genereze opoziţie din partea unor activişti care insistă că numai un tunel mai lung, de peste 4 kilometri, ar putea proteja corespunzător monumentul.

Alţi critici şi-au exprimat deja temerile că luminile provenind de la intrările în tunel ar dăuna scopului original al cercului de pietre de la Stonehenge, acela de a celebra solstiţiul de iarnă.

Șoferii, transportatorii, rezidenţii şi alţi utilizatori ai căii rutiere vor avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte această propunere, în cadrul mai multor evenimente organizate în zonă.

Luna trecută, mii de persoane s-au adunat la monumentul antic pentru a celebra solstiţiul de iarnă. Atunci, soarele a răsărit în dreptul celebrelor ruine megalitice de la Stonehenge, din comitatul Wiltshire, la ora 08.09 HMT, în cea mai scurtă zi a anului din emisfera nordică.

Potrivit cercetătorilor, ruinele megalitice de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.(Text: Agerpres, Foto: english-heritage.org.uk)