Trupa Holograf, pe scena Marelui Bal al Operei din Cluj

Marele Bal al Operei, eveniment cultural organizat în fiecare an în Cluj la începutul primăverii, va aniversa anul acesta un sfert de secol de la prima ediţie, alături de trupa rock Holograf.

Tema aleasă pentru acest an de producătorul evenimentului, Matei Miko, este cea a operetei în două acte, „Lăsaţi-mă să cânt”, de Gherase Dendrino. Matei Miko a explicat că aceasta doreşte ca ediţia din acest an să fie o avanpremieră pentru cea de anul viitor, când România împlineşte 100 de ani de la Marea Unire.

„În acest peisaj în care marile hituri, desigur extraordinare îşi au locul lor, dar în acest peisaj am vrea să cântăm şi noi, şi dacă nu reuşim la Eurovision de atâta timp şi dacă nu reuşim, „Lăsaţi-mă să cânt”, totuşi, pentru că avem ce cânta. Vreau să arătăm lumii întregi, şi să dăm, poate, o nouă strălucire unor adevărate şlagăre româneşti”, a spus Matei Miko, joi, la conferinţa de presă organizată pentru anunţarea evenimentului.

El a precizat că actuala ediţie este dedicată muzicii româneşti, într-un peisaj în care ea a pierdut puţin din vizibilitatea, pentru că tot ce auzim în jur sunt marile hituri internaţionale.

„Am vrut să aducem în faţa publicului acea muzică care ne-a însoţit, o muzică de mare calitate, o muzică superbă, căreia vrem să îi dăm o nouă strălucire. Piese pe care poate de mulţi ani nu le-a mai ascultat nimeni, dar într-o nouă interpretare operistică”, a spus Miko.

Spectacolul „Lăsaţi-mă să cânt” va fi prezentat, în premieră, pentru Opera naţională Română din Cluj-Napoca, sub bagheta lui Andrei Tudor.

O altă prezenţă importantă programul evenimentului va fi cea a trupei Holograf, Dan Bittman fiind şi unul dintre prezentatorii spectacolului. Gala a Laureaţilor, decernarea Trofeelor Lya Hubic, sau a Premiului Mecena, sunt câteva dintre obişnuitele momente ale Balului Operei.

De asemenea, titlurile de „Senior al Cetăţii” şi „Spiritus Mentor”, oferit unora dintre personalităţile importante ale oraşului, vor fi oferite de academicianul Ioan Aurel Pop şi de fostul preşedinte al Academiei Române, Ionel Haiduc.

Organizatorii mai susţin că Balul Operei este dedicat interrelaţionării şi recompensării talentului, fiind în acelaşi timp o încercare de aliniere a Clujului la marile evenimente de gen din Europa.

Marele Bal al Operei va avea loc, în acest an, în 4 martie 2017, la un sfert de secol, 1992 — 2017, de la prima ediţie. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Holograf)