Trufă uriaşă de 1,5 kilograme

trufa-uriasa

Un producător australian a scos din pământ una dintre cele mai mari trufe negre descoperite vreodată. Ea are greutatea excepţională de 1,5 kilograme, relatează AFP.

Stuart Dunbar, producător de trufe din statul Victoria (sud-estul Australiei), a declarat AFP că i-au fost necesare joia trecută 45 de minute să scoată din pământ imensa ciupercă dintr-o livadă din Woori Yallock (est de Melbourne). El a spus că a mai avut în trecut „o frumoasă trufă comestibilă” de 720 de grame, adăugând că nu a mai auzit de o asemenea dimensiune la o trufă neagră în Australia şi chiar în lume.

O trufă neagră din Perigord de 1,277 de kilograme s-a vândut în ianuarie 2012 la piaţa de trufe din Sarlat (Dordogne, sud-vestul Franţei), iar Federaţia departamentală a cultivatorilor de trufe a prezentat-o atunci ca fiind cea mai mare trufă recoltată în Perigord.

În 2008, o trufă neagră care avea 1,6 kilograme când a fost scoasă din pământ cântărea doar 1,02 kilograme la vânzare din cauza procesului normal de deshidratare. Ea a fost cumpărată cu 400 de euro la piaţa din Jarnac (Charente, departament în vestul Franţei).

Dunbar a afirmat că trufa este prea mare pentru a fi preluată repede de clienţii săi permanenţi.

 „Clienţii mei s-au aprovizionat deja pentru o săptămână”, a spus el, adăugând că, după ce este scoasă din pământ, ciuperca îşi păstrează prospeţimea doar câteva zile. Aşa încât a decis să o păstreze întreagă în alcool.

„Este mai bine să o păstrez şi să o pot arăta”, a afirmat el, citat de AFP. (Text: Agerpres, Foto: Instagram/Yarra Valey Truffles)