Troiţele din Şchei

troita-Schei-Brasov36 de troiţe din cartierul Şchei au fost introduse în circuitul turistic printr-un proiect iniţiat de Agenţia Metropolitană Braşov, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Braşov.

‘Aceste troiţe sunt mărturii ale tradiţiei ortodoxe a Braşovului, însă pe unele dintre ele există şi influenţe catolice sau protestante, ceea ce arată că de-a lungul timpului şcheienii au fost o comunitate educată care nu a respins ceea ce este frumos. Vizitarea acestor troiţe face parte din proiectul „Troiţele din Şchei — mărturii ale timpului” iniţiat de Agenţia Metropolitană Braşov, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Braşov. Includerea acestor troiţe într-un proiect urmăreşte valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului’, a declarat istoricul Alexandru Stănescu, autorul albumului Troiţe şi Cruci din Şcheii Braşovului.

Traseele pentru vizitarea troiţelor pornesc de pe strada Lacea de lângă Baza Olimpia, din Piaţa Unirii, şi din zona Belvedere, de pe drumul spre Poiana Braşov. Crucea din Cutun, cel mai vechi monument, datând din anul 1292, se află în stare de conservare în cimitirul Bisericii Sf. Treime de pe str. Bariţiu, în imediata apropiere a Pieţii Sfatului, unde turiştii pot vedea şi mormintele unor familii princiare şi boiereşti.

Pe traseul cu nr. 1 intitulat „Crucile Costenilor şi Pajiştenilor” sunt incluse Crucea Căpitanului Ilie Birt, Agheasmatarul Bisericii Sf. Nicolae, Crucea de pe Podragu, Crucea de pe Curcanilor, troita-CutunCrucea de la Ştim (Crucea din Grui),Crucea Muşicoiului, Crucea de pe Perşani, Crucea Dreptăţii, Crucea lui Bobiţ, Crucea de la Bobiţ, Crucea de pe Pajiştei, Crucea din Zid, Crucea Benghii, Crucea de la Zavici, Crucea de pe Strada Junilor şi Crucea de la Pernea (Valea Morilor).

Al doilea traseu, „Crucile de pe Tocile şi Valea Morilor”, include Crucea Căpitanului de pe Tocile, Crucea lui Arsenie Stinghe, Crucea de pe malul Bisericii,Troiţa din Vâlcelu, Crucea din Potor, Crucea de la Bucă, Crucea din Varişte, Crucea Junilor din Bătrâni, Crucea de la Podul Creţului şi La „ăle două cruci”.

Pe al treilea traseu, „Crucile din Cacova”, pot fi vizitate Crucea din Malul Ciurcului, Crucea de pe Colţul Putinarilor, Crucea de la Chetriş, Crucea de la Şargu, Crucea de pe Cacova, Crucea de la Alexe şi Crucea de pe Coasta Prundului. Toate traseele pot fi parcurse atât pe jos, cît şi cu bicicleta, iar la unele se poate ajunge chiar cu maşina.

Crucile şi troiţele au diverse înscrisuri despre anul construcţiei şi numele celor care le-a construit.

Istoricul Alexandru Stănescu a precizat că la Târgul de Turism desfăşurat recent la Bucureşti, unde au participat şi Junii Braşovului şi unde au fost distribuite câteva sute de exemplare din albumul Troiţe şi Cruci din Şcheii Braşovului, mai multe agenţii de turism străine şi-au arătat intenţia pentru această zonă a Braşovului. (Text: Agerpres, Foto: cazare.info, portalturism.ro)